От октомври Великотърносвкият университет "Св. Св. Кирил и Методий", съвместно с голяма софтуерна компания, откриват нова специалност по "Софтуерно инженерство". Според декана на математическия факултет в университета- в момента на пазара се търсят около 20 000 софтуерни инженери.

Бакалавърската програма по "Софтуерно инженерство" ще промени досегашната структурата на образованието - студентите ще получат първо практически, а след това теоретични познания.

Проф. Мирослав Гълъбов, декан на Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет: "В първи курс примерно не се изучава математика. Нещо, което би звучало странно на колегите от гилдията. Ние преценихме, че студентите трябва да натрупат повече практически знания, след което да започнат своята теоретична подготовка."

Новата програма е одобрена от министерството на образованието и ще бъде реализирана благодарение на партньорство между Великотърновския университет и частна софтуерна компания.

Никола Вълчанов - технически директор в софтуерна компания: "Бизнесът може да допринесе с технологичния поглед, с погледа от какво ИТ браншът има нужда. От друга страна университетът и акедемичният състав на университета може да даде методологията, по която тези неща трябва да се преподават."

Великотърновският университет ще приеме около 160 души. Студентите могат да кандидатстват с изпит по математика, матура или с оценка от състезание .