НОВИНИ

Нова страница в европейската отбрана

23 държави от ЕС, сред тях и нашата, се договориха в Брюксел за създаването на постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната, известно като ПЕСКО. От името на България документът беше подписан от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:53, 13.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Само няколко месеца след като германският канцлер Меркел и председателят на Еврокомисията Юнкер обявиха, че е дошло времето Европа да вземе в свои ръце въпросите на отбраната, 23 държави подписаха днес създаването на ПЕСКО. Или както вече го наричат в Брюксел "Шенген в областта на отбраната". Държавите, които участват, сред тях и България, ще могат за разработват общи проекти. Те се ангажират също така да увеличават редовно бюджетите си за отбрана в реално изражение.

Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността: "Държавите-членки вече представиха повече от 50 конкретни проекта в областта на отбранителните способности и оперативна готовност. Днес отваряме нова страница в историята на европейската отбрана".

Външният министър Екатерина Захариева коментира, че сега са очаква колкото се може по-бърдо да се създаде работната група между експерти от отбраната и финансово икономически експерти, които да разгледат подадените проекти. Догодина трябва да стане ясно и откъде ще дойде финансирането за тях. Според Захариева е много важно държавите да дадат възможност и на малките и средни предприятия от отбранителната индустрия да участват в сътрудничеството.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи на България: "Това е много важно, защото европейските граждани ясно ни показват, че това, което очакват от ЕС е сигурност, борба с тероризма, защита на външните граници. Фактът, че успяхме за една година да постигнем политическото съгласие и да структурираме общината отбранителна политика и политиката за сигурност показва, че ЕС може да взима решения бързо. Това е най-добрият пример, който трябва да даваме на евроскептиците".

Сътрудничеството официално ще влезе в сила, след като бъде одобрено и от европейските лидери. Това ще стане на срещата на върха на ЕС на 14 и 15 декември. Голяма част от внесените проекти са свързани с киберсигурността, а България ще настоява да се работи за свързване на отбранителните и цивилните мисии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зима на Апенините и Балканите
Зима на Апенините и Балканите
Една година от президентските избори
Една година от президентските избори