НОВИНИ

Новa ценна находка в Голямата базилика в Пловдив

Нова внушителна находка откриха археолозите при теренните разкопки на Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив. Проучвателният екип се натъкна на съоръжение за вода, което наподобява басейн. Предполага се, че съоръжението е от 4-5 век.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
12:40, 24.09.2018
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Проучвателният екип се натъкнал на находката след като бил вдигнат мозаечният пласт. Водното съоръжение е с елипсовидна форма и се намира под централния кораб на Раннохристиянската базилика. Според археолозите то е построено много по-рано от храма.

Жени Танкова - археолог: Можем да кажем, че е съоръжение, свързано с вода. Това подсказва начина на градеж, измазване. Дъното на съоръжението е тухлено. Тухлите са положени върху една много масивна хоросанова замаска, под която има втори пласт замазка, под която има каменен дренаж.

Стената на водното съоръжение е масивна, което показва, че е добре изолирана.

Жени Танкова - археолог: Тя е 1.30 широка. Като отвън е каменен кожух. Отвътре е с тухлен пояс. Като донякъде. Някъде на 70-80 см. Тухлите са с една много добре изработена фугировка. От там надолу е около 1.10 вече с една така наречена хидрофобна мазилка, което ще рече водоизолираща.

Догодина археолозите ще проучат по-голяма част от съоръжението и тогава ще стане ясно какво точно е било неговото предназначение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София се превръща в столица на импровизационния театър
София се превръща в столица на импровизационния театър
Започва 74-тият Международен технически панаир в Пловдив
Започва 74-тият Международен технически панаир в Пловдив