НОВИНИ

Нова услуга в помощ на хората в неравностойно положение в Бургас

Хората в неравностойно положение в Бургас вече могат да се образоват и работят с помощта на социални асистенти по програма "Без ограничения". От стартирането ѝ в града услугата се ползва от 33-ма души, повечето от които са незрящи.

bnt avatar logo
от Юлияна Шопова
10:15, 22.04.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Бургаската писателка Калина Вергиева е издала десетки книги, но заради влошеното си зрение писането на нови творби станало проблем за нея. Сега социален асистент пише вместо нея стиховете и после и ги чете.

Калина Вергиева: Изключително ми е полезен, защото през последните години зрението ме се затрудни и ме стана изключително трудно да се придвижвам.

Петър Костадинов е прикован в инвалидна количка и трудно се придвижва до работа сам.

Петър Костадинов: Улесняват ме. вкъщи ми помагат за работа някои неща.Имам кола, но не съм шофьор. Наемам човек личен асистент,който с моята кола ходим да се разписваме.

Услугата е предназначена за хора с увреждане, които работят, учат или си търсят работа.

Марионела Стоянова - председател на Сдружение "Социален център-Бургас": Друга част от целевата група, към която е насочен този проект, са семейства, където членовете на семейството трябва да се грижат за хора с увреждания. Ако си представим едно семейство, в което синът или дъщерята е лице с увреждане и родителите трябва да се грижат за него, това означава, че ще се затрудни трудовата реализация на тези родители.

Към проекта има изграден и Център за почасови социални услуги. Там с помощта на диспечер се насочват социалните асистенти към потребителите на услугата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самоубийствен атентат в Кабул срещу център за регистрация за изборите
Самоубийствен атентат в Кабул срещу център за регистрация за изборите
Преди Евровизия - кои са фаворитите?
Преди "Евровизия" - кои са фаворитите?