НОВИНИ

Нова вълна от смог в Китай

Китайските власти предупредиха жителите на голяма част от Северен Китай да се приготвят за вълна от смог, която се очаква през уикенда. Най-тежко засегната ще бъде столицата Пекин.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:32, 18.12.2015
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Нивата на замърсяване в южните части на Пекин вече преминаха допустимите стойности. Китайския Национален метеорологичен институт съобщи, че смогът ще се разпростира постепенно в североизточната част на страната. Замърсяването на въздуха ще се натрупва от събота вечер и ще се запази до вторник. Критиките срещу властите в Пекин за липсата на предупреждение при предишните случаи на опасен смог накараха градската управа да обяви по-рано червена степен на тревога в мегаполиса. При тази мярка половината коли се спират от движение, училищата се затварят, забраняват се строителните работи и дейностите на открито.

Уон Бин, дир. на служба за действия при извънредни ситуации: Този път ние взехме три вида предварителни мерки, включително ранно предупреждение чрез червена тревога. Така преди силното замърсяване се предупреждават производителите и гражданите да намалят максимално вредните газове от дейността си.

И най-важното - така хората могат поне отчасти да се предпазят от влиянието на замърсения въздух, като не стоят твърде дълго на открито и като използват предпазни въздушни филтри. Очаква се отровната пелена над Пекин да се разсее в сряда или четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова увери, че данъци в София няма да се вдигат
Фандъкова увери, че данъци в София няма да се вдигат
В Благоевград остават с едни от най-ниските местни данъци
В Благоевград остават с едни от най-ниските местни данъци