НОВИНИ

Нова велоалея в града на велосипедите Копенхаген

С велосипедно шествие в Копенхаген откриха нова алея с дължина 13 км. Това е празнично събитие за датската столица, известна като един от най-добрите градове за велосипедисти в света.

bnt avatar logo
от БНТ
19:51, 30.05.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

В Копенхаген колелото отдавна е основно средство за придвижване. Новата велоалея е непрекъсната и и това повишава безопасността, казва един младеж, който работи като куриер на колело.

"Когато говоря с куриери от Лондон, Париж - те се промъкват през автомобилния трафик, защото няма вело-ленти. Там има три пъти повече произшествия, отколкото при нас".

В някои части от новия велопът вече има рекорди. През един мост минават над 41 000 велосипедисти дневно. За сравнение по най-натоварената улица в Амстердам те са "само" 25 000.

"Всичко е по-добре планирано. Тук е по-лесно да караш колело, отколкото в Амстердам".

"Архитектурата позволява това. Има мрежа от алеи. Тук тя е по-разработена, отколкото в моя роден град Трир".

;

Велосипедистите в Копенхаген вече навъртат над 1 млн. и 300 хиляди км дневно. Близо половината от тях отиват на работа или на училище. Но колелото показва и нещо друго.

"Това е част от твоята идентичност - да имаш хубаво и поддържано колело. В Амстердам колелото е само средство да стигнеш от точка А до точка Б".

Да караш колело в Дания е култура. 70% от жителите на столицата вярват, че това допринася положително за живота в техния град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече земеделци проявяват интерес към аронията
Все повече земеделци проявяват интерес към аронията
Може ли Първанов да се кандидатира за нов мандат - говорят конституционалисти
Може ли Първанов да се кандидатира за нов мандат - говорят конституционалисти