Три коли се сблъскаха в центъра на град Шарлотсвил, където днес имаше сблъсъци между националисти и техни противници, съобщи полицията в града.

По-рано американските медии съобщиха, че сребрист седан на националист се е врязал в манифестанти.

© БТА
Автомобил се вряза в протестиращи във Вирджиния

Автомобил се вряза в протестиращи във Вирджиния

Автомобил се вряза в протестиращи в Шарлотсвил, щата Вирджиния, след като полицията разпръсна демонстрация на крайно-десни организации, съобщи CBS New...

„Полицията на Шарлотсвил и полицията на щата Вирджиния се намират на мястото на сблъсъка между три автомобила на пресечката на Уотър стрийт и 4-та улица в центъра на града. Съобщава се за няколко пострадали. Хората трябва да се разпръснат, за да отворят достъп на медиците до местопроизшествието“, се казва в изявлението, публикувано в Туитър.

В града на щата Вирджиния избухнаха ожесточени стълкновения между националисти и граждани, протестиращи срещу техните действия.

Сблъсъците станаха след факелно шествие, което ултрадесните активисти проведоха в навечерието на планираната акция "Единство на десните".

Тя бе замислена срещу решението на местните власти да съборят паметника на главнокомандващия армията на Конфедеративите Щати на Америка Робърт Едвард Ли (1807-1870 гг.) в центъра на града. Акцията бе планира за обед местно време, но бе отменена, защото ситуацията излезе изпод контрол. По последни данни при сблъсъците са пострадали най-малко 8 души и един е арестуван.

На място действат полицейски отряди и части на Националната гвардия, които се опитват да изтласкат националистите от парка, където те се бяха събрали. Стотици ултрадесни активисти, включително членове на расистката организация Ку-клукс-клан и неонацисти, участват в сблъсъците с опонентите си. По-рано телевизия „Фокс нюз“ съобщи, че радикалите наброяват 6000 души.

Губернаторът на щата Тери Макълиф обяви извънредно положение в града.

Президентската двойка се обърна с призив срещу насилието и за обединение.