Ахитекти, специализиращи по програмата "Опазване на културното наследство" във Варненския свободен университет, представиха три проекта за социализиране на Варненския некропол. След завършване на разкопките от сдружение "Варненски некропол I" ще търсят възможности за тяхното финансиране.

Варна

Седемчленно жури оцени концепциите за социализация на Варненския халколитен некропол. И трите екипа акцентираха върху възможностите за привличане на най-широк кръг публика с идеите си за модерен парк, интерактивен музей и експозиция - пъзел.

Арх. Лъчезар Костов: Да използваме игрите, за да може самият обект да се впише в ежедневието на хората и да им бъде интересен, не само на възрастните, но и на деца.

Екипите започнаха с проучване на терена, работейки под ръководството на професор Ломбардини.

Проф. Нора Ломбардини, Политехнически университет, Милано: Трябва да привлечем хората, особено младите. И веднага щом археолозите приключат работата си, да бъдат организирани различни събития.
Яни Янев, председател на сдружение "Варненски некропол I": Основните цели на сдружението са да подкрепим варненските археолози в усилията им да се възстановят разкопките и да се довършат разкопките и проучването на Варненския некропол.

Изпълнението на тази програма ще започне след като бъде осигурено финансиране.