НОВИНИ

Нова вълна от протести завладява Алжир

След празненствата заради решението на алжирския президент да не се кандидатира за пети мандат, северноафриканската държава е завладяна от нова вълна от протести. Абделазис Бутефлика отложи вота и назначи за нов премиер един от най-доверените си хора - досегашния външен министър. В рокадите, обаче, протестиращите виждат опит за запазване на режима, но не и за реформи

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:21, 12.03.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Еуфорията започна да отстъпва пред опасенията, че в Алжир ще настъпят политически промени. Решението на Бутефлика да не се кандидатира за изборите предизвика масови празненства през нощта. Сутринта, обаче, те прераснаха в демонстрации.

Бутефлика трябваше да управлява до края на април. Сега, обаче, той остава на власт за неопределено време.

Френският президент призова за "разумен преходен период" в Алжир.

Еманюел Макрон, президент на Франция Приветствам решението на президента Бутефлика, което отваря нова страница в развитието на демокрацията на Алжир.

Освен Париж, международната общност запазва мълчание за събитията в Алжир. Африканската държава е една от богатите страни на природни ресурси. Тя е на девето място в света по залежи на природен газ и на 16-то по петрол.

През последните години, обаче, икономическите проблеми на страната се задълбочиха. Една-четвърт от младежите под 30 години са без работа. Студентите насрочиха за петък нова голяма демонстрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът във Венецуела обяви състояние на тревога
Парламентът във Венецуела обяви "състояние на тревога"
Омбудсманът дава „Топлофикация София“ на Агенцията за финансова инспекция
Омбудсманът дава „Топлофикация София“ на Агенцията за финансова инспекция