След празненствата заради решението на алжирския президент да не се кандидатира за пети мандат, северноафриканската държава е завладяна от нова вълна от протести.
Абделазис Бутефлика отложи вота и назначи за нов премиер един от най-доверените си хора - досегашния външен министър. В рокадите, обаче, протестиращите виждат опит за запазване на режима, но не и за реформи

Еуфорията започна да отстъпва пред опасенията, че в Алжир ще настъпят политически промени. Решението на Бутефлика да не се кандидатира за изборите предизвика масови празненства през нощта. Сутринта, обаче, те прераснаха в демонстрации.

Бутефлика трябваше да управлява до края на април. Сега, обаче, той остава на власт за неопределено време.

Френският президент призова за "разумен преходен период" в Алжир.

Еманюел Макрон, президент на Франция Приветствам решението на президента Бутефлика, което отваря нова страница в развитието на демокрацията на Алжир.

Освен Париж, международната общност запазва мълчание за събитията в Алжир. Африканската държава е една от богатите страни на природни ресурси. Тя е на девето място в света по залежи на природен газ и на 16-то по петрол.

През последните години, обаче, икономическите проблеми на страната се задълбочиха. Една-четвърт от младежите под 30 години са без работа. Студентите насрочиха за петък нова голяма демонстрация.