НОВИНИ

Нова Зеландия обмисля да въведе такса за чуждестранните туристи

Чуждестранните посетители в Нова Зеландия скоро ще трябва да плащат такса, за да подпомогнат финансирането на местния туризъм и запазването на инфраструктурата, заяви днес министърът на туризма Келвин Дейвис, цитиран от ДПА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:49, 10.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
нова зеландия обмисля въведе такса чуждестранните туристи

Страната с население 4,8 милиона жители очаква броят на туристите да се увеличи с 37 на сто, достигайки 5,1 милиона до 2024 година, каза Дейвис на конференция на туристическата индустрия в Дънедин.

"За да бъде устойчив растежът, трябва да гарантираме, че туристическата система функционира добре и ние можем да предвидим и да отговорим на предизвикателствата, които се крият в това", допълни той.

Пренаселеността и свързаните с това екологични проблеми са противоположността на начина, по който Нова Зеландия би искала да бъде видяна и запомнена от чуждестранните посетители, допълни Дейвис.

Правителството все още работи по схемата за налагането на схемата за плащането на таксата и за изключенията, които ще се правят, но нещата ще се изяснят до няколко седмици, каза още министърът на туризма на Нова Зеландия.

Неотдавнашно проучване, поръчано от туристическата индустрия в Нова Зеландия, установи, че 40 на сто от анкетираните са обезпокоени от въздействието на туризма върху инфраструктурата.

Страховете, свързани с опазването на околната среда и задръстванията по пътищата също безпокоят хората.

Местните медии често съобщават за проблеми с така наречените свободни каравани, които използват природата като тоалетна, оставят боклук сред девствената природа и допринасят за пренаселеността на местата за почивка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон призова Германия да поеме водеща роля в реформирането на ЕС
Макрон призова Германия да поеме водеща роля в реформирането на ЕС
Еманюел Макрон ще получи престижната международна награда Карл Велики
Еманюел Макрон ще получи престижната международна награда "Карл Велики"