НОВИНИ

Нова Зеландия почете с две минути мълчание жертвите от Крайстчърч

С двуминутно мълчание Нова Зеландия почете паметта на 50-те жертви на терористичното нападение в Крайстчърч. Днес се навършва седмица от атаките в двете джамии в града.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:05, 22.03.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

1.30 по обяд, местно време, Крайстчърч. Начало на традиционната за мюсюлманите петъчна молитва. Този път тя се предава на живо по националните медии из цяла Нова Зеландия. Молитвата беше последвана от две-минутно мълчание в памет на 50-те жертви на нападенията в града. Много от жените носеха забрадки - в знак на съпричастност.

Хиляди се събраха пред един от храмовете "Ал Нур", който беше атакуван от австралиеца Брентън ТАрант. Церемонията започна с трогателно обръщение на имама на джамията.

Гамал Фуда, имам на джамията "Ал Нур": Показахме, че Нова Зеландия е несломима и светът вижда в нас пример за любов и единство. Сърцата ни са разбити, но ние не сме пречупени. Ние сме живи! Ние сме заедно! Решени сме да не позволим на никого да ни разделя!

Той сърдечно благодари на новозеландците и на премиера им - Джасинда Ардърн, за отношението и реакцията им след атаките.

Джасинда Ардърн, министър председател на Нова Зеландия: Пророкът Мохамед казва, че вярващите и тяхната споделена доброта, съчувствие и състрадание са като едно тяло. Когато част от него страда, болка чувства цялото тяло. Нова Зеландия скърби с вас, ние сме едно цяло.

В столицата Уелингтън и в други градове новозеландци оформиха "човешки вериги на любовта" около джамиите по време молитвата. И за пореден път танцуваха хака - за да покажат сила и кураж. А погребенията на жертвите продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върховната касационна прокуратура възложи проверка за апартаментите
Върховната касационна прокуратура възложи проверка за апартаментите
Северна Корея изтегли делегатите си от бюрото с Южна Корея
Северна Корея изтегли делегатите си от бюрото с Южна Корея