С двуминутно мълчание Нова Зеландия почете паметта на 50-те жертви на терористичното нападение в Крайстчърч. Днес се навършва седмица от атаките в двете джамии в града.

1.30 по обяд, местно време, Крайстчърч. Начало на традиционната за мюсюлманите петъчна молитва. Този път тя се предава на живо по националните медии из цяла Нова Зеландия. Молитвата беше последвана от две-минутно мълчание в памет на 50-те жертви на нападенията в града. Много от жените носеха забрадки - в знак на съпричастност.

Хиляди се събраха пред един от храмовете "Ал Нур", който беше атакуван от австралиеца Брентън ТАрант. Церемонията започна с трогателно обръщение на имама на джамията.

Гамал Фуда, имам на джамията "Ал Нур": Показахме, че Нова Зеландия е несломима и светът вижда в нас пример за любов и единство. Сърцата ни са разбити, но ние не сме пречупени. Ние сме живи! Ние сме заедно! Решени сме да не позволим на никого да ни разделя!

Той сърдечно благодари на новозеландците и на премиера им - Джасинда Ардърн, за отношението и реакцията им след атаките.

Джасинда Ардърн, министър председател на Нова Зеландия: Пророкът Мохамед казва, че вярващите и тяхната споделена доброта, съчувствие и състрадание са като едно тяло. Когато част от него страда, болка чувства цялото тяло. Нова Зеландия скърби с вас, ние сме едно цяло.

В столицата Уелингтън и в други градове новозеландци оформиха "човешки вериги на любовта" около джамиите по време молитвата. И за пореден път танцуваха хака - за да покажат сила и кураж. А погребенията на жертвите продължават.