НОВИНИ

Новак Джокович триумфира на тенис турнира "Ролан Гарос"

Новак Джокович (Сърбия) спечели за първи път в кариерата си Откритото първенство на Франция по тенис. Поставеният под номер 1 Джокович победи на финала втория в схемата Анди Мъри (Великобритания) с 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 след 3:03 часа игра. Сърбинът триумфира в четвъртия си финал на "Ролан Гарос" и стана осмият тенисист в историята, който записва Голям шлем, след като вече е побеждавал в Откритите първенства на Австралия (2008, 2001, 2012, 2013, 2015 и 2016, Великобритания (2011, 2014 и 2015) и САЩ (2011, и 2015).

bnt avatar logo
от БТА
20:35, 05.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света
новак джокович триумфира тенис турнира ролан гарос

"Това е специален момент за мен. Може би най-важният момент в кариерата ми. Прекрасно е, че имаше толкова много фенове на финала. Надявам се да сме им доставили удоволствие с нашата игра", който вече има 12 титли от Големия шлем. "Мъри направи мача много тежък за мен. Единият за съжаление трябваше да загуби", каза още Джокович след церемонията по награждаването.

Джокович в момента държи едновременно титлите и от четирите турнира от Шлема, макар и не в една година, нещо, което преди него са постигали само Дон Бъдж (1962 година) и Род Лейвър (1969). След победната точка Джокович нарисува сърце на корта и легна в него с победоносно вдигнати ръце в стил Густаво Куертен, който направи същото след една от трите си титли в Париж.

Финалът не започна добре за Джокович, който допусна ранен пробив и изоставане от 1:4, което се оказа решаващо за изхода на първия сет. След това сърбинът показа изключителна игра. Той взе 11 от следващите 13 гейма, за да обърне резултата в своя полза. В четвъртия сет Джокович поведе с два пробива и при 5:2 сервираше за победата, но не успя. При 5:4 той отново имаше подаването, но пропусна два поредни мачбола и едва при третата възможност триумфира, след като Мъри прати топката в мрежата.

"Поздравления за Новак. Това, което той направи през последните 12 месеца, е феноменално. Невероятно постижение е да спечелиш всичките четири турнира от Големия шлем. Това се случва толкова рядко в света на тениса и не беше ставало толкова дълго", заяви Мъри. "Нормално е аз да съм разочарован. Денят принадлежи на Новак", каза още той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата провъзгласи двама нови светци
Папата провъзгласи двама нови светци
Какво е пробацията и наистина ли превъзпитава?
Какво е пробацията и наистина ли превъзпитава?