НОВИНИ

Захариева: Може да се състои среща ЕС - Турция по време на европредседателството

Независимо че не е предвидена среща за отношенията Европейски съюз - Турция по време на българското европредседателство, такава може и да се състои. Това допусна в "Денят започва" министърът на външните работи Екатерина Захариева.

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 08.01.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

По думите ѝ диалогът с южните ни съседи трябва да е честен, не през медиите и да се фокусира върху добрите отношения. Европредседателството не е само фанфари, а много работа, каза Захариева и посочи като предизвикателство промените в Дъблинския регламент и старта на разговорите по бъдещата бюджетна рамка на съюза.

Екатерина Захариева: Видяхме какво стана на преговорите при миналата финансова рамка. Почти с година се забавиха проектите. Тук е доста сложен периодът - от една страна, по-малко бюджет след решението на Великобритания да напусне, а от друга страна, нови политики, които искаме да финансираме и всичките подкрепяме като опазването на външната граница, фонда за сигурността, новият фонд за отбрана, това е изключително голям успех, много силна интеграционна политика на ЕС само за година, т.е. тук показва, че когато наистина сме обединени заедно можем да постигаме бързо съгласие в интерес на гражданите на ЕС. Така че ще бъдат сложни и важни разговори, те ще започнат по време на нашето европредседателство, в никакъв случай няма да приключат. Много е важно как се започва, така че наистина предизвикателството е голямо.

Стана ясно още, че срещата на българския вицепремиер и министър на вътрешните работи Екатерина Захариева с турския ѝ колега е била много полезна от гледна точка на двустранните отношения.

И двете страни са били на мнение, че трябва да се фокусират върху позитивните неща, това, което може да се надгради.

Няма как да се случва борбата с тероризъм, охраната на външните граници на ЕС, без Турция - съюзник в НАТО, без това Турция да бъде близък партньор на ЕС, изтъкна Захариева.

Екатерина Захариева: Турция е един от най-важните външно-икономически партньори на България и на ЕС. За около 5-6 години с около 50% е нараснал стокообменът между двете държави с позитивно салдо за България. Винаги има и още повече възможност, т.е. възможност на българските производители на да имат добър достъп до огромния турски пазар. Обсъждахме и през Турция да минават източници на диверсификация на доставки на газ в България, транспортните коридори. Имаме много теми, по които да работим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
51 бебета са се родили в Шейново от началото на годината
51 бебета са се родили в "Шейново" от началото на годината
Скокът на цената на тока за бизнеса няма да се отрази на крайния потребител
Скокът на цената на тока за бизнеса няма да се отрази на крайния потребител