Новата монета от 2 лева е вече е факт. С пускане й в обращение обаче възникват трудности. Автоматите за кафе, цигари и храни трябва да се научат да я разпознават.

От новата година монетните механизми на автоматите ще трябва да бъдат пренастроени, за да разпознават новата монета. Все още не може да използвате новата двулевка за кафеавтоматите, защото не са настроени, но това ще бъде възможно съвсем скоро. Фирмите, управляващи вендинг машините вече работят, за да се справят с новата ситуация.

Пламен Спасов - управител на "Вендинг партнерс" ЕООД: "Това например е рестов монетник, който трябва да бъде пренастроен. Реално тук се събират стотинките, които взима монетника и ние трябва да обучим този механизъм да взима новата монета от 2 лв. Реално всичко става софтуерно, пренастройва се."

Промяната ще струва по-скъпо на тези фирми, които имат повече машини, защото за всеки отделен автомат цената е около 20-30 лева. Пренастроиването на машините няма да повлияе на цените на услугите за крайния потребител, категоричен е Пламен Спасов.

Пламен Спасов - управител на "Вендинг партнерс" ЕООД: "Като цяло след като премине първоначалния логистичен проблем и пренастройката за нас като цяло това би трябвало да е в плюс, защото, колкото по-големи суми могат да влизат в машините, толкова по-добре за нас. Толкова по-лесно ни е да се вдига оборота."

Ползата от металната двулевка е голяма за собствениците на вендинг машини, защото след работата по преустроиството с нея ще се работи по-лесно. Хартиената създава повече проблеми, защото е най-масовата и се поврежда често.