НОВИНИ

Новата френска конституция вписва режима на извънредно положение

Нов проект на френската конституция вписва в основния закон режимът на извънредно положение. Досега такъв текст не фигурираше там. Промяната беше обещана от президента Франсоа Оланд след атентатите в Париж на 13 ноември.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:39, 23.12.2015
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Въпреки извънредното положение, Париж е в празнично настроение, това се вижда на най-посещаваните от туристите места. По предложение на президента наложеният след атентатите от 13-ти ноември режим ще бъде вписан в конституцията.

Манюел Валс, премиер на Франция: Борбата с тероризма ни налага да работим неуморно. Предстоят конституционна реформа и нов законопроект. Те ще ни дадат нови средства за действие. Налага се да бъдем единни, както беше през януари и през ноември. Това е посланието на президента.

Извънредното положение дава допълнителни права на префектите. Те могат да извършват обиски, да налагат домашен арест и да разпускат събрания без съдебно решение. Друга важна мярка, предприета от Елисейския дворец касае френското гражданство. От него ще бъдат лишавани лица с двойно гражданство, ако бъдат осъдени за тероризъм. Досега това важеше само за французите в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата с ваксините свърши
Кризата с ваксините свърши
​Разследването за убийството на детето в Куфара е пред финал
​Разследването за убийството на детето в Куфара е пред финал