НОВИНИ

Новата наредба за категоризация на хотелите изправя пред трудности бранша

Новата наредба за категоризация на хотелите може да изненада неприятно редица хотелиери това лято. Промените, които въвежда туристическото министерство, засягат както квадратурата на стаите и броя на хавлиените кърпи, така и езиковата квалификация на персонала. Причина за по-високите изисквания са недостатъчното качество на услугите и високите изисквания на чуждестранните туристи.

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 12.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Промените в категоризацията на хотелите са свързани както с подобряване на материалната база, така и с наемане на по-квалифициран персонал.

Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара: "Двойната стая е вече минимум 20 кв.м., а санитарният възел трябва да е 6 квадрата. И още едно особено изискване - за хотелите с 2, 3, 4 и 5 звезди - обслужващият персонал трябва да бъде с професионална езикова квалификация - за 3, 4 и 5 звезди минимум 2 езика, а за 1 и 2 звезди - поне 1 чужд език".

Новите изисквания ще подобрят качеството на услугите, категорични са от Комисията за защита на потребителите. Голяма част от оплакванията на туристи са свързани с това, че в интернет информацията е една, а на място истината се оказва съвсем различна.

Николай Стойков, председател на КЗП-Бургас: "Имаме и случаи, когато даден хотел се рекламира с повече звезди, т.е. на фасадата му стоят 4 звезди, а по категоризация той е категоризиран с 3 звезди".
;

От големите хотелски вериги са доволни от промените.

Георги Мицов, хотелиер: "Това вади бизнеса на светло, кара нашите клиенти да се чувстват по-спокойни и пази нашите клиенти от вероятности да бъдат въведени в заблуждение тогава, когато правят своя избор".

По мнения на специалисти, базата у нас е по-добре изградена, отколкото в редица чужди страни. И това задължително трябва да се използва за привличане на повече туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава е поела отговорност за стрелбата в гей клуб в Орландо
"Ислямска държава" е поела отговорност за стрелбата в гей клуб в Орландо
„Журналисти в училище
„Журналисти в училище"