НОВИНИ

НАТО в нова щабквартира в Брюксел

Новата щаб квартира на НАТО в Брюксел е с площ 250 хил. квадратни метра. Супермодерният комплекс струва над 1 милиард и 100 милиона долара и е строен седем години. Старата сграда остава в историята на алианса, а новата е супермодерна и високотехнологична. БНТ беше единствената българска телевизия на обиколка в двете здания на НАТО.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:52, 28.05.2018
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Ако стените в старата щаб квартира на НАТО можеха да говорят, щяха да разказват забележителни истории.

В прочутатата зала 1 в старата щаб квартира на НАТО, където са вземани исторически решения, като например задействането за първи път в историята на НАТО на член пети от договора за алианса, който гласи, че нападението срещу една държава от НАТО, е нападението срещу целия съюз.

За първи път този член е задействан след 11 септември 2001 година.

В тази зала е взето и решението за приемането на България в НАТО през 2004 година, разказва зам.-генералният секретар на Алианса.

Роуз Готемюлер - зам.-генерален секретар на НАТО: Всички решения за разширяването на НАТО са взети тук, в края на деня всички нови кандидати се приветстват един по един именно на тази маса. Така че до голяма степен решенията за разширяването се асоциират с тази зала.
;

През 60-те години щабквартирата на НАТО е преместена по спешност от Париж в Брюксел. Белгийската държава предоставя помещения с идеята те да са временни. И така почти половин век. След всяко разширяване сградата на НАТО се достроява. Но все пак тя си остава остаряла и неефективна.

Новита щабквартира е супер модерна, енергоспетяваща и високотехнологична. Стъклото символизира прозрачността на политиката, а основното пространство се нарича Агора по аналогия с Древна Гърция. Тук хората общуват, а важните решения ще се вземат в новата зала номер 1.

Между Канада и Белгия - това е мястото на България в новата зала номер 1 на новата щаб квартира на НАТО. Тук през юли ще се проведе срещата на върха на лидерите от НАТО. Тук се очаква да дойде, разбира се, и американският президент Доналд Тръмп. В тази зала комуникацията е силно ограничена, мобилните телефони нямат покритие.

В новата сграда на алианса работят над 4200 души, тук са и делегациите на всички 29 държави от НАТО. Предвидено е и място за нови членове, които ще бъдат приети. Част от Берлинската стена и Световния търговски център напомнят за миналото. А бъдещето ще покаже какви исторически решения ще бъдат взети тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зверев започна с експресна победа на "Ролан Гарос"
Зверев започна с експресна победа на "Ролан Гарос"
Григор Димитров остава 5-и в световната ранглиста
Григор Димитров остава 5-и в световната ранглиста