НОВИНИ

Около 3000 души в България вече са част от манията POKEMON GO

Масовата истерия в социалните мрежи, наречена - лов на покемони е игра, която се инсталира на смартфона и кара участниците да ходят километри, за да напредват в играта с изпълнението на различни цели. Според поддържниците на апликацията тя стимулира хората да излизат от домовете си и да общуват. Според критиците никой не носи отговорност докъде може да стигне манията да се преследват виртуалните анимационни герои.

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 14.07.2016
5190
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Заглавието съчетава картата на популярната търсачка "Гугъл" с познатите на децата на 90-те години джобни чудовища, познати като покемони и последно предизвикали фурор у нас през 2002 година. Целта на играта е да бъдат събрани всички 151 от тях, като това става основно чрез дълги разходки и съюзяване с други играчи, с цел покачване на шансовете за пленяването на най-редките видове.

Играта излезе преди по-малко от десет дни в Съединените щати, Австралия и Нова Зеландия и едва тази седмица започва да се появява официално в Европа, но въпреки това само в България играещите нелицензираната версия са близо 3 хиляди души - и тази цифра нараства постоянно. Те се организират чрез социалните мрежи на групи, наречени "ферми" и правят километрични походи в търсене на покемони ежедневно.

;

До колко обаче е опасно постоянното взиране в екрана на мобилния телефон по време на движение? В Съединените щати вече има случаи на хора, паднали от високо, както и такива примамени от обирджии през приложението. Има и куриози - младеж откри скрит труп, а възрастен мъж заряза раждащата си жена, за да улови лилав плъх, кацнал върху съседното легло в болницата. След премиерата на играта за територията на Германия вчера, музеят в Аушвиц-Биркенау тутакси забрани играта на територията си, за да предпази ценните експонати от случайно блъснали се в тях треньори на джобни чудовища.

Заради подобни инциденти, полицията в много щати издаде предупреждения за повишено внимание по време на игра. Създателите на Pokemon go също се присъединиха към този апел и припомниха първото изречение, което виждат играчите при зареждането на приложението - винаги се оглеждайте и не забравяйте социалния етикет и правилата за движение. Специалисти пък препоръчват да се избягва претоварване, тъй като извървяването на десетки километри наведнъж не винаги е полезно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коафьоргейт във Франция
Коафьоргейт във Франция
Детските градини ще трябва да осигуряват 12-часов престой на децата
Детските градини ще трябва да осигуряват 12-часов престой на децата