НОВИНИ

Нови 400 квадрата мозайки са разкрити на Голямата базилика в Пловдив

Нови 400 квадратни метра мозайки и 65 гроба са разкрити от началото на новия археологически сезон на Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив. Това съобщи ръководителят на екипа работещ на обекта археологът Евгения Танкова.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
19:30, 29.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още
400 квадрата мозайки разкрити голямата базилика пловдив

Тя уточни, че разкритите нови над 400 кв. метра мозайки са от втория период на сградата, проучен е още целия северен стилобат, открити са нови 65 гроба, като миналата година бяха разкрити 56 гробни места от средновековната епоха. Още малко работа остава по проучване и разкриване на северния и южния кораб на базиликата, каза археоложката. Все ще не е проучен комплекс на запад от базиликата т.нар. Наос, който има вътрешен двор /атриум/ и помощни помещения, които също са с мозаечен под, каза Танкова. Той е оформял предверията към храма, които са водили богомолците там. По думите й, целият този комплекс е фондиран върху едни по-ранна римска сграда, съществувала до края на 3 век. Танкова поясни още, че всички мозайки извън сградата на базиликата са от първия период.

Голямото богатство на този обект са мозайките, вярваме, че те ще бъдат около 2000 квадратни метра, каза Ленко Ленков от Фондация "Америка за България". Раннохристиянската базилика е трикорабна, едноабсидна с мозаечен под на две нива. По думите му, двата пласта мозайки ще бъдат експонирани в модерно защитно покритие, което ще е на две нива за да бъдат показани всички мозайки. Улицата пред католическата катедрала, където сега са разкопките ще бъде превърната в красиво площадно пространство.

Проектът по разкриването на Голямата раннохристиянска базилика е на стойност осем милиона и двеста хиляди лева, крайният срок за завършването му е края на 2018г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна сезонът на туристическите разходки по море
Започна сезонът на туристическите разходки по море
Проданов: България трябва да се стреми към влизане в еврозоната
Проданов: България трябва да се стреми към влизане в еврозоната