Средновековен пръстен и сграфито керамика откриха археолози при спасителни проучвания на крепостна стена в центъра на Асеновград. На откритието първо се натъкнали работници, които подменяли водопреносната мрежа.

Асеновград

Запрянка Кръстева - археолог: "Пръстена го открихме в източния профил, в най-южната точка на зид номер едно, заедно с фрагментирана средновековна керамика.“

Пръстенът е от мед с инкрустиран камък, най-вероятно планински кристал. Предстои средновековното бижу, което е било носено от жена или дете, да бъде реставрирано.

По-голямата част от сграфито керамиката обаче не е добре запазена. Оказва се, че през 60-те години на миналия век, когато са полагани старите водопроводни тръби, е унищожена голяма част от средновековната археология.

Иван Дуков - директор на Исторически музей – Асеновград: „Всичко е разбъркано, откриваме и стъкла от стари бутилки, буркани, които още тогава са използвани и то на дълбочина, в която е трябвало да бъдат доста по-стари находките.“

Крепостната стена е част от селището Станимахос, което се е развивало между 12-и и 14-и век. След реставрация находките ще бъдат изложени в Историческия музей в града.