НОВИНИ

Бомби заляха Сирия преди очакваното примирие

Вълна от насилие заля Сирия след като Русия и Съединените щати обявиха, че са постигнали споразумение регулиране на конфликта в страната. За по-малко от денонощие загиналите са повече от 100. На хартия стратегията е много добра, но реализирането й на практика ще бъде много трудно, коментират аналзатори.

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 11.09.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Серия въздушни удари почти изравниха със земята пазар в град Идлиб. Загинали са 60 души, сред тях много жени и деца. Ранените са повече 90. На масирана бомбардировка отново беше подложен и Алепо, по непотвърдена информация жертвите са най-малко 45. Градът е сред най-тежко засегнатите от конфликта. Хората одобряват споразумението между Москва и Вашингтон, НО не вярват то да доведе реални резултати.

Ясер Або Алнур, жител на Алепо: Принципно подкрепяме сделката между Русия и Съединените щати. Тя е в интерес на сирийския народ, и ще спре реките от кръв, които се проливат, а това е първата стъпка. Добро начало е, но каква е гаранцията, че ще се случи. И няма значение колко е примирието - 7 или 10 дни... А след това какво става?

Считано от утре огънят в Сирия трябва да бъде прекратен за 10 дни. След което започват координирани нападения на Русия и САЩ срещу джихадистките форморования. Официален Дамаск приветства спогодбата. Говорител на опозицията заяви, че тя дава надежда, но са необходими повече детайли.

Турция, която започна и наземна операция по границата си със Сирия, изрази задоволство от плана "Кери-Лавров". От Брюксел предупредиха, че ще се изискват още много усилия за пркратяването на конфликта. Ситуацията е твърде комплексна, преплетени са интересите на много играчи, обясняват експерти. И допълват, че не е първата инициатива, която има амбицията да въдвори мир в Сирия, което обеснява и скептицизма на засегнатите страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготовка за първия учебен ден в област Благоевград
Подготовка за първия учебен ден в област Благоевград
Навършват се 15 години от атаките на 11-ти септември
Навършват се 15 години от атаките на 11-ти септември