НОВИНИ

Нови болезнени мерки в проектобюджета на Гърция за 2017 г.

Нови болезнени мерки за работещи, пенсионери, упражняващи свободни професии и фирми, повечето от които влизат в сила от януари, а други вече се прилагат от втората половина на 2016 г., предвижда внесеният вчера в парламента проектобюджет на Гърция за 2017 г., съобщава в. "Катимерини". В проекта са заложени нови данъци, повишения на осигурителни вноски и орязвания на пенсии на обща стойност 3,3 млрд. евро, от които 2,5 млрд. евро трябва да дойдат от налози.

болезнени мерки проектобюджета гърция 2017
bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 04.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Бюджетът съдържа и оптимистична прогнозна оценка за връщане на Гърция към растеж, който се очаква да е от порядъка на 2,7 на сто. Икономическите показатели за догодина обаче не вдъхват надежда, че целта за растеж от 2,7 на сто може да бъде постигната. Остава да се види също дали ще се сбъдне прогнозата за намаляване на безработицата до 22,4 на сто през следващата година от 23,5 на сто, каквито са очакванията за спад за тази година, отбелязва изданието.

Все пак в опит да разсее настроенията от водената политика на строги икономии правителството е предвидило в проекта и средства в размер на 300 млн. евро за социални дейности в здравеопазването, образованието и социалната защита. Тази сума не само не може да компенсира общите намаления от новите загуби, осигуровки и съкращения на пенсиите, но засега не са одобрени и от кредиторите. Според източници въпросните средства за социална политика са били определени от икономическия екип на правителството с надеждата, че те ще бъдат заделени от очаквания първичен бюджетен излишък за 2017 г.

Прогнозната оценка на кабинета е, че този излишък вероятно ще е по-голям и ще възлезе на близо 2 на сто от БВП, докато кредиторите смятат, че този излишък ще е 1,75 на сто от БВП, смята в. "Катимерини".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От кога ще бъде възможно да се преселим на Марс?
От кога ще бъде възможно да се преселим на Марс?
Ще загубим ли метеорологичната станция на връх Мусала?
Ще загубим ли метеорологичната станция на връх Мусала?