НОВИНИ

Нови бурни протести в Румъния

Късно снощи правителството прие спорни промени в наказателния кодекс, които ще позволят на множество политици да избегнат наказателна отговорност. Днес в страната се очакват нови демонстрации. В същото време правителството изпълни обещание и увеличи минималната заплата на 1450 леи или 630 лева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:02, 01.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

"Крадци" и "Предатели" - това скандираше събралото се множество. Малко след като румънското правителство, чрез специален указ, прие промените в наказателния кодекс, което дори не беше част от дневния ред на кабинета, повече от 10 хиляди души се събраха пред сградата на правителството в Букурещ, за да изразят несъгласието си. Нито студът, нито късния час спряха протестиращите.

"Дойдохме да протестираме срещу тези аморални и мафиотски методи на управление. Гласуват през нощта - като крадци - закон, който дава право на политици и държавни служители да крадат по 44 хиляди евро."
"Тук съм заради бъдещето на децата си. Искам това правителство да подаде оставка, искам законът да бъде отменен!"

Причина за поредното недоволство срещу правителството на Сорин Гриндяну, е указът, с който се декриминализират редица закононарушения, а злоупотребата с власт става наказуема със затвор, само ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро. Според анализатори това най-голямото отстъпление от антикорупционните реформи в Румъния след присъединяването й към Европейския съюз преди 10 години.

Това на практика, ще позволи на множество политици, сред които и лидерът на управляващата Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, да избегнат наказателна отговорност. Според управляващите, промените са приети, за да се съгласува законодателството с решения на Конституционния съд.

През Декември миналата година кабинетът Гриндяну дойде на власт с обещание за по-високи заплати и пенсии, и намаляване на пропастта между градските и селските райони. Плановете за облекчаване на антикорпуционните правила бяха обявени по-късно и предизвикаха най-мащабните протести в Румъния от 1989 година насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти половината американци подкрепят указа на Тръмп за имиграцията
Почти половината американци подкрепят указа на Тръмп за имиграцията
Финансират храм с общински средства във Варна
Финансират храм с общински средства във Варна