НОВИНИ

Нови електробуси в София. Къде и кога?

Нов електрически автобус ще се движи по линия 123, която вече ще свързва Симеоновския лифт с квартал "Слатина". Към момента електробусът по този маршрут е само един, но след 17 януари ще бъдат три.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:55, 07.01.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

В края на февруари по линиите на автобуси номер 84 и 184, които се движат до летище София, вече ще има нови електробуси. След първите две електролинии, които се движат от края на 2018 г. по линии 9 и 306, днес тръгна и трета - по маршрута на автобус 123.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова удължаването на новата линия ще бъде полезна и удобна за жителите на този район. Така до края на февруари в столицата ще има три нови електролинии.

Шест нови спирки ще има по новия маршрут на линия 123. Така връзката между квартал "Слатина", "Цариградско шосе", Студентски град и Симеоновския лифт вече е по-лесна.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: До края на 2021 г .по улиците на София ще се движат около 20% електрически автобуси от всички автобуси по линиите. Нулеви емисии, най-чистият за града вид градски транспорт.

Зареждането на електробуса отнема около 7 минути.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Техните първоначални разходи за закупуване са доста по-високи от газовите и дизеловите автобуси, но експлоатационните разходи и разходите за гориво са в пъти по-ниски.

Задачи, които сега стоят пред новия заместник-кмет по транспорт, са синхронизиране на разписанията на автобусите, намаляване на интервалите, за да бъдат по-удобни и пускане на довеждащия транспорт.

Кристиан Кръстев, заместник-кмет по транспорт в СО: Днес и в следващите няколко дни работим по две кръстовища, на които да повишим пропускателната способност. Например "Тодор Каблешков" и "България". Ще увеличим лентите за изнасяне на трафика от "Тодор Каблешков", защото ежедневно се образува тапа.

Кръстовището на бул. "Панчо Владигеров" и бул. "Царица Йоана" също ще бъде променено заради натовареното движение.

Новият заместник-кмет по транспорта Кристиан Кръстев обяви, че много скоро се очаква да има виртуална приемна, за да бъде по-лесно обсъждането на проблемите в градския транспорт с гражданите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Рождество Христово по стар стил
Днес е Рождество Христово по стар стил
 Обсъждат идеята да няма учебни часове след 18:30 ч
Обсъждат идеята да няма учебни часове след 18:30 ч