НОВИНИ

Нови и по-строги санкции за нарушителите на пътя

Нови по-строги санкции очакват нередовните шофьори на пътя. Промените вече влязоха в сила, а повече полезна информация за водачите събра Тереза Ставрева в студиото на "Денят започва".

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
07:05, 27.03.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

По-високи глоби и повече отнети точки от Контролните талони за нарушение на пътя са предвидени в новата и вече действаща наредба.

За неправилното изпреварване - нещо, с което пътна полиция се бори от години вече се отнемат не осем точки от контролния талон на водачите, както беше досега, а десет. Мярката ще се налага, обаче, ако е установено, че ситуацията е създала опасност за движението и останалите участници в него.

Каране в насрещното платно по скоростен път вече се наказва с десет точки. При повторно нарушение, пътна полиция отнема 12 точки от талона на водача, нарушил Закона за движение по пътищата. Интересно е да отбележим, че същата санкция е валидна и ако водачът кара в насрещното платно на магистрала. Както знаете макар и да звучи доста странно, е възможно. През последните години в социалните мрежи се появи десетки клипове на шофьори, които съзнателно или не карат в забраненото платно.

Знак „Стоп“ и правилото, че независимо дали има автомобили и пешеходци край нас, трябва да спрем, е едно от първите неща, които всеки бъдещ шофьор трябва да усвои. Оказва се, обаче, че този знак е често пренебрегван, затова всеки водач, който не спази правилото, ще трябва да се раздели с цели осем точки от контролния си талон.

Промени има и по отношение на издаването и броя начислени точки в контролните талони. В промените в наредбата е предвидено младите шофьори да получат максималния брой точки, който е 39, едва две години след като са взели книжка.

Предвиден е и вариант за възстановяването им. Това ще се случва след преминато допълнително обучение. Важно условие, обаче е, че то не трябва да е повече от веднъж годишно. Друго изискване е водачът да е платил глобите изрядно в срок от един месец от влизането в сила на наказателното постановление.

Заложена е и възможност за служебно възстановяване след изтичане на две години, считано от датата, на която е влязло в сила последното наказателно постановление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се засилен трафик към Гърция около Великденските празници
Очаква се засилен трафик към Гърция около Великденските празници
Към кого да се обърнем, ако попаднем на диво животно в градска среда?
Към кого да се обърнем, ако попаднем на диво животно в градска среда?