НОВИНИ

Нови идеи и стари рани в Южен Тирол

Една от най-проспериращите части на Европа, разположена в Алпите - Южен Тирол в Италия. Като че ли там животът върви безметежно, но от тази есен хората там се вълунват от друга тема - идеята на австрийското правителство да бъде дадено двойно гражданство на немскоговорящите в областта.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:34, 24.10.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Печени кестени, тиролски шапки и разговори на немски на пазара в Мерано. Идилично кътче в Южен Тирол, Италия. Когато дедите на Кристоф Митерхофер са захващат с отглеждане на ябълки, областта е част от Австрия. Сега той мечтае за австрийски паспорт.

Кристоф Митерхофер: Не се чувствам италианец. Чувствам се част от австрийското малцинство в Италия и Австрия е моята родина.

Южен Тирол е бил в пределите на Австро-Унгарската империя, а след Първата световна война става част от Италия. Тогава там са заселени 50 000 италианци, а немският е забранен.

Кристоф Митерхофер: 90 години сме разделени. Би било чудесно, ако се обединим отново.
;

Днес местните жители живеят спокойно заедно. Една идея на правителството във Виена обаче вся смут - да се даде австрийско гражданство на немскоезичното малцинство в областта. На последното преброяване през 2011 г., 70% от живеещите в Южен Тирол посочват, че са немскоговорящи.

За писателя Алдо Маца е опасна игра.

Алдо Маца: Подобно предложение набляга на това, че сме част от два отделни народа и може да е опасно, може да доведе до конфликт.

Австрия обяви през септември, че специална комисия подготвя закон за даване на двойно гражданство на немскоезичното население в Южен Тирол. Рим нарече идеята провокация и враждебна инициатива.

Алдо Маца: Страхувам се, че може пак да избухне конфликт. Целта би трябвало да е да се подчертава съвместното ни съществуване.

Двойното гражданство би дало възможност да се гласува на изборите в Австрия. Идеята засега е главно повод за размяна на остри реплики, но напрежението между Рим и Виена се усеща и тук, в Южен Тирол. А жителите на една от най-проспериращите области на Европа очакват да разберат какво ще стане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА покани на посещение в САЩ ръководителя на „Роскосмос“
НАСА покани на посещение в САЩ ръководителя на „Роскосмос“
Парламентът отхвърли искане на БСП за изслушване на Валери Симеонов
Парламентът отхвърли искане на БСП за изслушване на Валери Симеонов