НОВИНИ

Нови идеи за старите къщи на София

Нови идеи за спасяването на старите къщи - паметници на културата в София чрез налагане на така наречената законова ипотека. Столичната община обследва 5 района - резултатът показва над 48 сгради в тежко състояние, въпреки стотиците хиляди левове глоби. Вижте и още в репортажа на Боряна Черганова.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:09, 25.10.2018
Чете се за: 02:22 мин.
У нас

На улица Шипка всичко е спокойно. Къщата на номер 38 е призрачно тиха днес. Близо 110 години след нейното създаване, каменното женско лице вградено в една от колоните все още пази тайните на всеки дръзнал да живее или да притежава сградата.

Десислава Димитрова - архитект "Архитектурната стойност на тази сграда е, че тя е проектирана от един от най-големите архитекти придали облика на съвременна София, а именно архитект Георги Фингов. Като тя е проектирана като мечтата на живота му, защото това е проектът за неговия собствен дом. Завършвайки архитектура във Виена той отказва работата да продължи своята архитектурна практика във Виена и се връща в родината си, за да може да създаде нейният по-добър красив и стойностен облик.

Семейна трагедия обаче помрачава дните на Фингови в този дом.

Десислава Димитрова - архитект Умира първородният син на архитект Фингов. Завръщайки се от фронта от войната 1914-та година той е във фалит и е принуден да продаде своята къща, най-голямата си ценност. В последствие той продава къщата на Петко Теодоров, брат на тогавашният министър-председател и кмет на София. Често в тази къща са се организирали приеми на знатни особи, включително на гостите, които тук са били царското семейство. Дълги години Петко Теодоров и неговото семейство използват тази къща. През 1944-та година, тя се национализира и се оставя на племенницата на Теодоров като негова наследница да живее на последния етаж на къщата като там се събират значителна част от стойностните мебели, част от интериора на сградата, а другите 2 етажа се отдават и се използват като детска градина в продължение на близо 2 десетилетия.
След реституирането и придобиването вече официално на Мария Теодорова при нейното завещание, тя дарява къщата при изричната и последна воля тя да бъде сграда паметник на културата, който да показва историята на архитект Фингов и неговата значимост в българската архитектура.

Волята на Мария Теодорова до момента не е изпълнена, а собствениците, които купуват сградата преди години, не полагат особени грижи за нея.

Десислава Димитрова - архитект - Първоначално имат инвестиционни намерения да я надстроят значително. Това буди голям обществен протест, проектът е върнат, не е дадено разрешение за строеж за подобна цел.


;

Общината налага глоби в размер на 100 хиляди лева за безстопанственост. Тези глоби са обжалвани в съда.

В продължение на дълги години една част от интериора е разпродаден, ограбен и съответно в момента наполовина е намалена нейната стойност като паметник на културата.

Стотици хиляди левове са налагани от Столична община на собствениците на подобни сгради - паметници на културата. Засега без резултат. Затова от общината решават да започнат да прилагат законова ипотека.

арх. Влади Калинов: Бяхме започнали да го правим с къщата на Фингов, но слава Богу се появиха нови собственици, с които проведохме един съвсем различен разговор. Те нямаха желание да надстрояват сградата, да я пристрояват и да я разрушават, а пожелаха да направят реконструкция и ремонт по автентични данни.

Така тази сграда засега изглежда ще бъде спасена. Не такова е съдбата обаче на други знакови места в София.

арх. Влади Калинов: Сгради, които са в много лошо състояние и почти са изчезнали вече като пример мога да дам Захарна фабрика, която е на около 90% съсипана.
Къщата срещу бившия нотариат, т. нар. къща на Гешов от доста време се борим уверенията имаме на собственика, че е вкарал проекти в института за културно наследство, че има съгласуване, но все още при нас не е дошло онова окончателно нещо така че да разрешим и там реконструкцията и там се предвижда изграждането на хотел, като старата сграда се имплантира в новата застройка. В закона за София с последните му изменения размерът на санкцията стигна до 200 хиляди за юридически лица. Можем да действаме чрез налагане на ипотека, досега не сме го правили и се опитваме сега за първи път да го приложим това в София.

Процедурата се очаква да стане по-лесна. Ако собственикът не изпълни доброволно разпорежданията за ремонт на сградите, общината ще инвестира публични средства.

арх. Влади Калинов: Тогава общината придобива собственост и става собственик на тази сграда.

Надеждите на общината са до средата на следващата година така да се реставрират голяма част от паметниците на културата. Остава да видим дали този метод ще заработи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Софиянски: Идва много сериозна икономическа криза в България
Стефан Софиянски: Идва много сериозна икономическа криза в България
Щастлив край: Изгубена преди 30 години цигулка се върна обратно при собственика
Щастлив край: Изгубена преди 30 години цигулка се върна обратно при собственика