НОВИНИ

Нови изисквания за асансьорите

От 1 януари догодина 90 % от асансьорите в цялата страна може да спрат да работят, а фирмите, които ги поддържат да фалират. Това прогнозираха на пресконференция браншовите организации на асансьорните техници. Причината е, че до този срок всички асансьори трябва да имат монтирано аварийно алармено устройство за двустранна връзка с фирмите, които ги поддържат. Досега това обаче не е направено, а причината според браншовиците е заради липсата на чуваемост от ресорните държавни институции за реалните проблеми пред бранша след промяната на нормативната уредба преди 2 години.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 12.10.2016
11054
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От 1 януари пред фирмите поддържащи асансьорите в цялата страна има 2 варианта. Да подадат заявление за спиране на транспортното средство, защото по новия закон то ще е технически неизправно заради липсата на аварийно алармено устройство. При този вариант фирмата ще остане без асансьори за поддръжка и ще фалира. Ако не подадат заявлението, тогава ще загубят лицензите си, защото по закон ще поддържат отново технически неизправно транспортно средство. И пак ще фалират. И в двата случая обаче хората ще трябва да изкачват стълбите пеша.

Мирослав Паскалев - председател на Софийската асоциация на асансьорните техници:
Хората ни обвиняват, че ние си измисляме това нещо, че от нас се иска под предлог, че искаме да ги манипулираме по някакъв начин да извлечем някаква финансова изгода от това нещо.

Оказва се, че законът задължава фирмите поддържащи асансьорите да монтират аварийно алармените системи, но не задължава по никакъв начин собствениците им да си платят за това. Според техниците хората не са информирани за новото изискване и това води до невъзможност да се спази срока.

Иван Попов - експерт:
Изпълнението на тези мерки за безопасност са свързани с доста средства, които клиентите или ги нямат или въобще не считат за правилно да ги дадат за такова нещо, защото в общи линии българина е недоверчив и казва те искат да ни вземат парите.

Монтирането на аларменото устройство струва между 300 и 1000 лева, изчисляват експерти. След това ще трябва да се заплаща и ежемесечна такса към мобилен оператор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жените у нас с по-ниски заплати от мъжете
Жените у нас с по-ниски заплати от мъжете
Споразумение за икономическо и техническо сътрудничество между България и Дубай
Споразумение за икономическо и техническо сътрудничество между България и Дубай