НОВИНИ

Нова наредба за проектирането на пътища

Пътищата трябва да се проектират според интензивността на трафика за период от 30 години. Това предвижда нова наредба на регионалното министерство. Въвеждат се и пакет от мерки, които трябва да повишат сигурността на пътя. Наредбата ще бъде задължителна при проектирането на нова инфраструктура, както и при основен ремонт или реконструкция на съществуващата пътна мрежа.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:40, 27.09.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Новите изисквания ще завишат цените на пътното строителство. Според експертите обаче по този начин ще се движим по-безопасно.

Въвеждат се например по-добри отводнителни системи на пътното платно. Целта е да се избегне събирането на вода и създаването на условия за така наречения "аквапланинг". В участъците с по-сложно движение ще се поставя осветление за осигуряване на по-голяма видимост. Предвидени са и зони за безопасност.

Проф. Румен Миланов, катедра "Пътища" УАСГ: Обезопасяването има различни форми, но едно от най-традиционните е разполагане на мантинели, които да предпазват при челни удари в тези препятствия.

На магистралите зоната трябва да е широка 16 метра. При второкласните и третокласните пътища са предвидени 8 метра. Промени има и при наклоните на виражите. Подобренията ще осигурят по-добро сцепление при завоите. Увеличена е и широчината на банкета. Актуализираните норми са взаимствани от германски експерти.

Проф. Румен Миланов, катедра "Пътища" УАСГ: Това не е панацея за тези, които при проектиран завой за 120 километра в час той минава с 200 км в час - явно е къде ще спре. Нашите норми, може би, поне от 50 години са почти копие на нормите на ФРГ. А защо тогава пътищата не изглеждат като тези в Германия. Ние много изоставаме в системата на поддържането.

Според експертите новите изисквания ще намалят тежките катастрофи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще е домакин на първата 3D конференция на Балканите
България ще е домакин на първата 3D конференция на Балканите
От началото на март камерите на Пътна полиция са засекли над 100 000 нарушители
От началото на март камерите на Пътна полиция са засекли над 100 000 нарушители