20 км кризисна и още 20 км буферна зона се обособява около силистренското село Кайнарджа, където преди дни в района на българо-румънската граница, беше намерено тяло на глиган. Пробите са положителни за наличието на африканската чума по свинете, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Силистра

По време на заседание на епизоотичната комисия в Силистра бяха коментирани мерките, които да бъдат взети за недопускане на заболяването при отглеждането на домашни прасета, както и във фермите и в индустриалните комплекси. Предстои да бъдат актуализирани и списъците с отглеждани прасета в частни стопанства.

Д-р Цвятко Александров, началник-отдел в БАБХ: По отношение на дивеча ще следва да се претърси района за откриване на други диви прасета - за да се види докъде е стигнало заболяването или в най-благоприятния развой така да се види, че няма други заразени животни, което е най-добрия сценарий.

Орлин Николов, Ловно-рибарско дружество Силистра: Ще направим претърсване и тогава ще имаме окончателни резултати ... Нашите проби, които сме дали от отстреляните животни, които са на не повече от 500 - 1000 м от това, което е намерено, в момента са отрицателни - има отстреляни над 20 в този район, а в целия силистренски район над 80 прасета - досега няма положителни резултати.
Първи случай на африканска чума по свинете в България

Първи случай на африканска чума по свинете в България

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първи случай на Африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, обл. Силистра, съобщиха...