НОВИНИ

Нови мерки срещу африканската чума по свинете в Силистренско

20 км кризисна и още 20 км буферна зона се обособява около силистренското село Кайнарджа, където преди дни в района на българо-румънската граница, беше намерено тяло на глиган. Пробите са положителни за наличието на африканската чума по свинете, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

bnt avatar logo
от БНТ
15:56, 24.10.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

По време на заседание на епизоотичната комисия в Силистра бяха коментирани мерките, които да бъдат взети за недопускане на заболяването при отглеждането на домашни прасета, както и във фермите и в индустриалните комплекси. Предстои да бъдат актуализирани и списъците с отглеждани прасета в частни стопанства.

Д-р Цвятко Александров, началник-отдел в БАБХ: По отношение на дивеча ще следва да се претърси района за откриване на други диви прасета - за да се види докъде е стигнало заболяването или в най-благоприятния развой така да се види, че няма други заразени животни, което е най-добрия сценарий.

Орлин Николов, Ловно-рибарско дружество Силистра: Ще направим претърсване и тогава ще имаме окончателни резултати ... Нашите проби, които сме дали от отстреляните животни, които са на не повече от 500 - 1000 м от това, което е намерено, в момента са отрицателни - има отстреляни над 20 в този район, а в целия силистренски район над 80 прасета - досега няма положителни резултати.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина режисьорът Цветодар Марков
Почина режисьорът Цветодар Марков
Европарламентът гласува мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци
Европарламентът гласува мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци