Седем нови микробуса осигури Столична община за нуждите на трудноподвижни хора. По предварителна заявка те ще транспортират хората с увреждания от дома им до желаното от тях място. Цената на услугата е един лев.

До днес 5 микробуса обслужваха трудноподвижни хора. Те вече са заменени с нови седем, по-екологични. Освен тях, са закупени и още 8, които ще бъдат пуснати при необходимост. Микробусите са осигурени чрез европейски средства.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Повече от 10 години Столичната община предлага специализирана услуга за придвижване от дома до мястото и адреса, където хората трябва да отидат - на работа или на театър, до болницата и съответно да се върнат до дома.

Заместник-кметът Албена Атанасова използва този транспорт от години и е категорична, че услугата облекчава ежедневието на хората с увреждания.

Албена Атанасова - зам.-кмет на София: При положение, че знам какво означава в една столица да е транспорта, колко е натоварен и градския транспорт и въобще да се стигне до тези спирки, голямо облекчение е.

Работното време на микробусите е от 6 до 23 ч. От услугата се възползват средно около 640 души на месец. Иван Николов също е един от хората, които ползват микробусите и споделя, че е доволен.

Иван Николов: Това е алтернативата и показва, че системата работи.

От Столична община напомниха и за друга своя услуга, актуална през зимата. Кризисните центрове за бедстващи и бездомни работят на пълни обороти. През миналата нощ там са били настанени 150 души. Сигнали за такива хора се приемат на тел. 112 и на 0700 17 310.

Нови микробуси за превоз на хора с увреждания тръгват от днес в София

Нови микробуси за превоз на хора с увреждания тръгват от днес в София

Нови специализирани микробуси за превоз на хора с увреждания ще се движат по улиците на София от днес. Машините бяха представени на специална церемони...