На Перперикон след 4-месечни разкопки вече са разкрити огромни участъци от Южния квартал на античния град и голям некропол от X-XII век в близост до голямата базилика, открита при разкопките преди 4 години. Новите находки са от епохата на Античността и на Средновековието, а някои от тях днес бяха показани за първи път.

Уникален бронзов ключ за ковчеже и пет кръста с изображения на Христос, на Богородица и на Апостолите допълват колекцията от находки, открити на Перперикон.

проф. Николай Овчаров: Единият от тях е особено важен, защото е реликварий, напълно затворен с някога вътре е било съхранявано най-вероятно мощи от някакъв светец, парченца, разбира се, от мощите на някакъв светец.

Интересни за археолозите са и сребърни и бронзови накити, както и монети с рядка нумизматична стойност.

проф. Николай Овчаров: Уникалната монета хистеминон от края на 11 век от император Алексий Комнин, която показва буквално края на една голяма икономическа и политическа криза във Византийската империя. Това е монета, която трябва да бъде златна, но всъщност в нея златото е само 6 карата.

Друга ценна монета, открита при разкопките, е от епохата на великия български цар Иван Асен Втори. По думите на Николай Овчаров такъв тип находки са много редки и до момента има известни около 30.

проф. Николай Овчаров: Тази монета започва да циркулира, да се секат тези монети именно след голямата победа на Иван Асен Втори през 1230 година при Клокотница, когато той успява да възстанови българската империя във вида ѝ от времената на цар Симеон.

Професор Овчаров има идея колекцията от тази година да бъде представена на изложбата "Българска археология 2019", която ще бъде открита през февруари догодина.