НОВИНИ

Нови промени в движението в София заради строежа на метрото

Продължават промените в движението на столицата заради изграждането на третата линия от метрото. Утре в 7:00 часа сутринта движението по бул. "Патриарх Евтимий" ще бъде затворено в два участъка - в района на кино "Одеон" и около кръстовището с булевард "Витоша".

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:56, 26.03.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Днес от Столична община гарантираха, че това ще са последните промени в движението заради изграждането на метрото от "Малък градски театър зад канала" до "Красно село".

Бул. "Патриарх Евтимий" ще бъде затворен в участъка от бул. "Витоша" до ул. "Княз Борис I" и от бул. "Васил Левски" до ул. „Хан Крум". За облекчаване на трафика, движението по бул. "Васил Левски" става двупосочно~от "Граф Игнатиев" до НДК.

От утре движението в тунела на НДК ще бъде двупосочно. Пътното платно ще бъде разделено от бетонна ограда тип "Ню Джърси"."


В тунела вече са поставени допълнителни табели и маркировка, а трамвайното движение ще бъде спряно. Променят се и маршрутите на тролейбусни линии 1,2,5 и 8, като в посока бул. "Прага" те ще се движат по бул. „Васил Левски" през тунела. От Пътна полиция ще подпомагат движението в час пик, за да няма задръствания. Въпреки това от общината съветват шофьорите да избягват района.

Васил Начевски, ръководителя на дирекция "Столична инфраструктура": Алтернативите са бул. "Евлоги Георгиев" и ул. "Раковски". Не би трябвало да има големи тапи.

Заради строителството на метрото зоните за платено паркиране около "Патриарха" временно се закриват. Ще бъдат осигурени допълнителни места по улици, близки до затворените участъци.

Румяна Милова, директор на дирекция "Паркиране и мобилност" към ЦГМ: Мога да кажа, че се разкриват около 135 нови места, а малко повече се закриват. Можем да предложим и обособяване на допълнителни паркоместа, но към момента не ги предлагаме, тъй като имам опасения, че това ще затрудни движението.

Затварянето на част от бул. "Патриарх Евтимий" се налага заради изграждането на носещите конструкции на двете метростанции - 9 и 10 от третата линия. След 14 месеца конструкциите трябва да са готови. Тогава при възстановено движение ще продължат довършителните работи.

Кирил Зайков, "Метрополитен" ЕАД: Нашите разчети са през лятото на 2019 г. метростанциите и метро тунелите да бъдат готови и да реализираме пуск на третата метролиния.

От Столична община обещават, че движението в района ще бъде възстановено до 30 септември догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха сезона на ретро ралитата
Откриха сезона на ретро ралитата
Карнавал на маската във Варна
Карнавал на маската във Варна