НОВИНИ

Нови паралелки заради наплив от първокласници

Заради големия брой първокласници в София и други големи градове министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че ще подкрепи разкриването на допълнителни паралеки в училищата, както и записване на допълнителен брой ученици в една паралелка до 29 деца. Две допълни паралелки първокласници ще приеме столичното 19-о СОУ "Елин Пелин". Броят на кандидатите там е 350, а първоначално обявените места - 88.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
21:10, 10.06.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

В началото на седмицата родители на първокласници от 19-о СОУ обвиниха ръководството на училището, че класирането е непрозрачно. Причината е, че децата им остават извън избраното училище, въпреки че адресната им регистрация е в квартала или имат братя и сестри там. Във видеообръщение, публикувано на училищния сайт, директорката обяви, че ще реши проблема, като разкрие 2 нови паралелки първи клас.

Детелина Арнаудова, директор на 19-о СОУ: "Деца, които са били в нашата подготвителна група, деца, които живеят близо до училището, са извън класирането ни, нямат достатъчния брой точки, за да бъдат част от тези 4 паралелки, които първоначално бяха гласувани."

Приемането на 2-те допълнителни паралелки първи клас ще реши проблема поне с кандидат-първокласниците, които живеят в квартала. Това обаче ще създаде сериозни грижи с финансирането, тъй като между септември и декември по системата на делегираните бюджети училището ще получава пари за 4, а не за 6 паралелки.

Детелина Арнаудова, директор на 19-о СОУ: "Моето огромно притеснение е относно колегите, които са прекрасни специалисти - трудно ще има увеличение на заплатите в нашето училище, въпреки че работата на колегите е отлична."

За четвърта поредна година броят на учениците в 19-о СОУ нараства с над 100 на година. През 2008-а броят им бил е 300, а през тази година се очаква да са 1000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вътрешните министри на ЕС не се споразумяха за визовия режим на Турция
Вътрешните министри на ЕС не се споразумяха за визовия режим на Турция
Леглата в хотелите са се увеличили с 16% за година
Леглата в хотелите са се увеличили с 16% за година