НОВИНИ

Нови платформи за щъркелови гнезда

210 нови платформи за щъркели изградиха на територията на Югоизточна България от електроразпределителното дружество. Съоръженията сапоставени над стълбове, където птиците традиционно свиват гнездата си напролет. Целта е щъркелите да бъдат предпазени от инциденти, причинени от високото напрежение.

bnt avatar logo
от Димитър Рочев
07:33, 28.03.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
Нови платформи за щъркелови гнезда

Изграждането на платформите е изцяло съобразено с екологичните изисквания. Регионалните инспекции за опазването на околната среда са разписали и монтажните срокове.

Крум Косев, говорител на ЕВН – България: Те са повдигнати на около един метър над електрическите проводници и всъщност предпазват птиците и техните гнезда да не попадат в пряк контакт с електрическата мрежа.

Хората от пловдивското село Оризари още помнят обгорелия през миналото лято, на електрически стълб, щъркел. Местни жители са се погрижили за него.

Тази пролет селото ще посрещне щъркелите с няколко нови платформи. По стълбовете са поставени и защитни изолации, които освен да защитават
щъркелите, предпазват и от аварии.

Елисавета Хараланова: Щъркелите ги няма все още. Добре е, че ще има къде да си направят нови гнезда, да се ориентират в обстановката. Тук има царевица, пшеница, Марица е близо, ловят си риба. Общо взето си живеят много добре.

През активния размножителен период на птиците ще бъдат идентифицирани необезопасените и новопостроените щъркелови гнезда, за да бъдат повдигнати наесен - след миграцията на щъркелите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на лекари в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол
Протест на лекари в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол
Няма пари за ремонт на моста на Колю Фичето
Няма пари за ремонт на моста на Колю Фичето