НОВИНИ

Какви са новите правила на ЕС за онлайн съдържание?

Нови предимства за европейците в интернет. От 1 април влиза в сила нов европейски регламент, който ще позволи на потребителите свободно да използват абонаментите си за видео услуги, независимо в коя държава се намират.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
17:29, 30.03.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Всички сезони на хитов сериал на едно място.

Видео игри от сутрин до вечер.

Това са удоволствията на дигиталната ера. Заради тях потребителите се абонират за услуги като HBO, Netflix или Steam. Когато посетят друга страна обаче, може да видят съобщение, че достъпът им е отказан. От неделя този проблем ще бъде решен.

Ева Майдел - евродепутат от ЕНП, ГЕРБ: Представете си вие като потребител досега, когато закупите нещо физически, можехте да го пренесете и да го вземете, където и да е с вас, а онлайн съдържанието не подлежеше на тези правила. Но сега вече за заплатени апликации, които легално сме закупили, ще можем да ги използваме, докато пътуваме из Европа, спокойно и свободно.
;

Новите правила ще важат само в рамките на Европейския съюз. Те засягат всички платени абонаменти за филми, спортни предавания, музика, игри и електронни книги. Доставчиците ще проверяват коя е държавата на пребиваване на потребителя и няма да могат да му налагат допълнителни такси за преносимост.

Въпреки че интернет е отворено пространство, ако заминете за чужбина, ще имате различен достъп до видео съдържанието в мрежата. Новият европейски регламент премахва някои пречки пред потребителите, но не всички.

;
Емил Георгиев - адвокат: Това, което със сигурност няма да го има, а потребителите най-много го искат, е ние от България да можем да достъпваме всички каталози, които са достъпни и в другите държави. Тоест, нашият избор като потребители не нараства задължително с това, а продължава да бъде избор на правоносителите върху съдържанието ние какво гледаме и какво не гледаме.

Според Брюксел регламентът ще разубеди потребители нелегално да свалят съдържание. Българите обаче са сериозно засегнати от географската дискриминация в Интернет и често търсят решение в пиратските сайтове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 загинали и 36 ранени при катастрофа на микробус с нелегални мигранти в Турция
17 загинали и 36 ранени при катастрофа на микробус с нелегални мигранти в Турция
Китаристът на „Ролинг стоунс“ Рони Ууд разказа как е преборил рака
Китаристът на „Ролинг стоунс“ Рони Ууд разказа как е преборил рака