Нов модел на медицинска експертиза за хората с увреждания - беше обсъден на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Част от промените предвиждат всеки със съмнителна оценка от ТЕЛК да минава преглед пред Националната експертна лекарска комисия. Целта е да сложи край на фалшивите инвалидни експертизи. Промените ще бъдат разгледани утре от МС. Заседанието започна със скандал, след като омбудсманът Мая Манолова не беше допусната да представи инициираните от нея промени в Кодекса за социалното осигуряване.

Край на фалшивите инвалидни експертизи. Всички със съмнителни диагнози, получаващи помощи заради увреждания ще минават преглед пред НЕЛК.

При определяне степента на уврежадне вече ще се взима за база най-тежкото, а от съпътстващите заболявания ще се добявят по още 20% за определяне на инвалидността.

Само КНСБ и Конфедерацията на работодателите подкрепиха новия модел за медицинска експертиза на хората с увреждане, докато от "Подкрепа" и останалите работодателски организации изразиха резерви.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Важното е текущите права на хората с увреждане да не бъдат накърнени все едно по какъв начин те са постигнати, като това, разбира се, изключва кръга на абсолютно незаконно отпуснатите права.
Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ: Абсолютно подкрепяме начина, по който се преустройва ТЕЛК във връзка това , че лекарите ще се ротират, което значи, че по -малка възможност ще има за корупционни практики, защото няма да се знае предварително кой всъщност лекар ще участва в оценката.
Димитър Бранков, зам.-председател на БСК: Ние изразихме своите резерви по отношение на предлаганите промени.

От Здравното министерство увериха, че новият модел ще бъде тестван в следващите 6 месеца и ако даде дефект, ще се направят корекции.

 Защо омбудсманът беше изгонен от Тристранния съвет - говори Мая Манолова

Защо омбудсманът беше изгонен от Тристранния съвет - говори Мая Манолова

Мое законово право и задължение е да присъствам на заседанията на всички органи, когато се обсъждат правата на граждани. Няма как правилникът да е на...

Тристранният съвет не разгледа промените в Кодекса за соициално осигуряване, предвиждащ ранно пенсиониране на съкратените миньори в рудник "Бобовдол", тъй като вносителят на норматива не присъства в залата.

Омбудсамънт поиска лично да представи промените, изготвени по нейно предложение, поради липсата на съвносителите от ГЕРБ. Членовете на Тристранката отказаха, тъй като не била поканена по установения ред.

Мая Манолова, омбудсман: Това е орган, който обсъжда права на българските граждани. Естествено е мястото на омбудсмана да бъде там.
Валери Симеонов: Зад мене са колегите, които ще потвърдят, че никой не е гонил Мая Манолова. Тази информация не отговаря на истината. Чисто и просто приложих правилника, при пълната подкрепа на всички участници и членове на Тристранния съвет.

Поради отказа на Тристранния съвет да разгледа промените в социалния кодекс, те няма да бъдат обсъдени и от социалната комисия в парламента утре.