НОВИНИ

Нови правила за формиране на таксите в яслите и детските градини в Русе

Около 60 лева е сумата, която плащат месечно родителите на деца в яслите и градините в Русе. Заради честите отсъствия обаче от началото на тази година общината въведе нови правила за формиране на таксите.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе
21:34, 07.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Доскоро родителите плащаха за детска градина или ясла 10 лева месечно. От началото на тази учебна година обаче заради честите отсъствия на децата, особено в градините, общината реши да промени правилата с една цел – социализация на децата и по-добра училищна подготовка.

Сашо Щерев – началник на отдел „Образование” – община Русе: С тази цел бе прието решение таксата за децата, които посещават по-малко от 50 процента за месец детската градина таксата да нарасне на 20 лева, а за тези които посещават над 50 процента се запазва старата такса от 10 лева.

Така към таксата от 2 лева и 50 ст. за хранене всеки ден се добавя още една, която е в зависимост от броя на посещенията през месеца.

Според родителите идеята за различните такси не е много добра, особено на фона на решението на други общини детските градини да са безплатни.

Надежда Лалева: Те не са много високи, но не смятам, че може да си ги позволи всеки в Русе. В смисъл, аз примерно имам късмет да имам що годе хубава работа и достатъчно доходи за да мога да си позволя тази такса, но не мисля, че всеки може.

В момента в детските градини в русенско децата са 4500. Няма недостиг на места. Намаление на таксите ползват децата с един родител, близнаци и такива, които имат брат или сестра в същата градина. По данни на общината, след промяната в регламента за формиране на таксите, броят на децата, които посещават редовно занятия, се е увеличил с около 20 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Есенен фестивал на домашната бира в Пловдив
Есенен фестивал на домашната бира в Пловдив
Нестандартна кампания за кръводаряване във Варна
Нестандартна кампания за кръводаряване във Варна