НОВИНИ

Нови правила за прием в първи клас

Най-вероятно в София няма да се осъществи пълното райониране при приемане на децата в първи клас, въпреки обещанието за това на просветното министерство. Проблемът първокласниците да се записват по местоживеене е, че в някои нови квартали на София няма нито едно училище, докато в центъра остават незаети места за първокласници. Елиана Димитрова работи по темата.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:47, 27.12.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

В момента Столичната община все още обсъжда как ще се осъществи приемът на първокласниците тази пролет. Желанието на министерството беше това да става само на принципа на местоживеенето, а не както досега по редица критерии, определени от самите училища включително братя или сестри, които учат там или родители, които са учили там.

Оказва се обаче, че отново ще има критерии - водещ ще е местоживеенето следван от местоработата на родителите. Районите непосредствено около желаното училище ще носят по-голям брой точки, тези, които са по- отдалечени, по-малък брой.

Ваня Кастрева, началник на РУО, София: Заедно с районните кметове вярваме, че в скоро време Столична община ще оповести районите, които ще бъдат прилежащи към съответните училища, но трудно можем да кажем за райониране, защото ще говорим за брой точки, които ще носи съответния критерий.

София-град е много специфичен, обяснява Ваня Кастрева и различен от другите региони. Има цели нови квартали, в които няма нито едно училище и където не може да се приложи районирането. Обратно, в централната част многото училища не могат да си поделят децата.

Ваня Кастрева, началник на РУО, София: В един изключително малък периметър всъщност имаме няколко училища и то немалки. 32-ро, 18-то, 134-то, 30-то, 46-то, 76-то. Те няма да могат да разчитат само на този критерий местоживеене, тъй като тук има и много административни сгради, в крайна сметка родителите търсят най-доброто решение за своите деца, понякога то е свързано и с местоработата.

Софийския проблем потвърждават и родителите на първокласници. Има обаче и още по-сложни случаи.

Ралица Петкова: Проблемът е такъв, че в нашите квартали Студентски, Витоша нямаме училище. Значи и местоработата и местоживеенето в района, в който са, нямаме училище. За момента не сме се ориентирали, ще се борим за някое по-елитно училище.

Очакваме окончателното решение на Столичната община за записването на първокласници и как ще бъдат разрешени проблеми като този на Ралица, която хем живее, хем работи в квартал без училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горанов: Увеличение на пенсиите може да има, ако нарасне осигурителната вноска
Горанов: Увеличение на пенсиите може да има, ако нарасне осигурителната вноска
Вандали изпочупиха автобусни спирки във Варна
Вандали изпочупиха автобусни спирки във Варна