НОВИНИ

Нови правила за шофьорските изпити

Нови мерки за сигурност при провеждането на теоретичната част от шофьорските изпити. От март кандидат-водачите ще решават листовки в специални кабинки. За да се ограничат злоупотребите, курсистите ще бъдат проверявани за електронни устройства със скенери и детектори за метал.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
16:04, 22.02.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Размяна на таблети, решаване на листовки с помощ от приятел по телефона и явяване на един вместо друг кандидат. Това са най-честите злоупотреби, заснети от камерите при провеждане на изпитите през миналата година. За да спрат манипулациите, от агенция "Автомобилна администрация" въвеждат по-сурови мерки за сигурност.

Красимир Калайджиев, директор на ИА "Автомобилна администрация": "Първата проверка - това е скенера, през който се минава. Той е настроен да открива устройства, които са забранени. Отделно, ако по някакъв начин премине кандидатът - има металотърсач."

Система за лицево разпознаване ще гарантира, че на изпита се явява точният кандидат. Къде ще седне курсистът също ще се решава от компютър. Над всяка кабинка има огледала, за да се следи и за пищови под масата. Новите мерки за сигурност не притесняват Георги, който скоро ще се яви на изпит.

Георги Йорданов, кандидат-шофьор: "Всичко е до подготовка. След като си решил правилно листовката - вече си подготвен едва ли не затова, което те очаква на пътя."
- А ако преписваш?
"Може някой да ми подскаже грешно."

Повечето собственици на авто-школи също подкрепят по-строгите мерки срещу измамите.

Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: "Никакъв проблем не би могло да има, за тези, които обучават регламентирано и за тези, които доставят качествено обучение. Хората, предполагам ще разберат целесъобразността на всички тези изменения и най-вече необходимостта от излизане на по-качествено подготвени хора."

Изпитите няма да поскъпват, заради новите мерки за сигурност. За въвеждането им са похарчени около 1 милион лева. Зали със скенери и специални терминали има във всичките областни дирекции на "Автомобилна администрация" в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бик избяга от кланица в Ню Йорк
Бик избяга от кланица в Ню Йорк
Обявяват победителите в националния конкурс за ученическо есе Вдъхновители
Обявяват победителите в националния конкурс за ученическо есе "Вдъхновители"