НОВИНИ

Стипендии вече ще се дават само за успех

За това се споразумяха Министерството на образованието и студентските организации.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:31, 02.06.2016
Чете се за: 00:30 мин.
Още

20% увеличение на бюджетите за държавните стипендии ще получат висшите училища още тази академична година. Средствата ще бъдат осигурени от вътрешни резерви в системата.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: От следващата година увеличаваме праговете на стипендиите. Сега е от 50 до 120 лева, става от 70 до 150 лева. Това е свързано и с увеличаване на средствата в рамките на бюджет 2017 година.

Стипендии вече ще се дават само за успех, а не както досега при задължителна комбинация успех и доход. Университетите ще могат сами да решават как ще се разпределят допълнителните средства - дали да бъде увеличен броят на студентите, които да получават стипендии или размерът им. Запазват се обаче стипендиите по право - за сираци, студенти с увреждания, майки.

От 200 лв. на 300 лв. се повишават и специалните стипендии - награди за постижение. Няма да има промяна при европейските стипендии за приоритетните специалности - с тях и догодина ще се подкрепят проблемни професионални направления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баба Илийца и Македонски се оказаха герои на Пенчо Савейков
Баба Илийца и Македонски се оказаха герои на Пенчо Савейков
По-малко жени на лидерски позиции в страната
По-малко жени на лидерски позиции в страната