Тестове на новата формула за заплатите в болниците започва здравният министър. Той ще посети областни болници в страната, за да представи новите правила за формиране на възнагражденията на медицинския персонал.

Преди да бъдат приети официално новите правила за формиране на заплатите ще бъдат тествани във всяка болница, съобщи министър Ананиев.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Това, което ще предложим и ще го тестваме, например ако приемем, че фелдшерът получава коефициент 1, 1,7 е за професионалистите по здравни грижи и 2.2. е за лекарите.

Неофициално сметките показват, че ако например стартовата заплата на санитар е 560 лева - медицинската сестра ще получава 952, а лекарят 1232 лева.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Всяка една болница има свои вътрешни правила на база, на които те ще могат да разпределят допълнителните възнаграждения за постигнати резултати. И така ще видим какво е съотношението между съответните медицински специалисти и дали някой от тях не са подценени за сметка на други.

Новите правила няма да имат задължителен характер.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Няма да има санкции, но аз мисля,че вече водихме разговори с ръководителите на болниците и те сами осъзнават, че трябва да има някакъв баланс между възнагражденията на отделните медицински специалисти.

Министър Ананиев обясни, че анексът за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки вече е подписан.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Съвсем реално е този допълнителен ресурс да отиде за увеличение на заплатите на медицинския персонал.

За какво ще се използват парите от увеличените цени на клиничните пътеки ще решават директорите на лечебните заведения.