Правилата за предварително освобождаване на затворници, обвинени в тероризъм, ще бъдат преразгледани. Това обяви британското министерство на правосъдието след нападението с нож на Лондон Бридж в петък, при което загинаха двама души.

Една от причините за това решение е фактът, че извършителят на нападението - Усман Хан, когото полицията ликвидира след инцидента, се оказа затворник, освободен преди да излежи цялата си присъда. БиБиСи разпространи кадри, на които Хан обяснява, че не е терорист.

Усман Хан: Роден съм и съм отгледан в Англия, в Стоук он Трент, Кобридж. По-възрастните ме познават. И ако ги питате, те знаят, че тези етикети, които ни се лепят "терористи" и прочие - те знаят - аз не съм, не съм терорист.

Интервюто е зазснето през 2008 година, след като домът на мъжа е бил претърсен от полицията. Според британски медии, най-малко 70 души, обвинени в теророзъм, но вече пуснати на свобода, ще бъдат засегнати от предлаганата ревизия на присъдите.

В същото време отговорност за нападението пое Ислямска държава. На сайта на агенцията Амак, която се смята за собственост на терористичната организация, се твърди, че Хан е един от бойците на Ислямска държава, а атаката е насочена срещу държавите, които са част от антиджихадистката коалиция.

В специално послание Кралица Елизабет Втора изрази съчувствие към жертвите и пострадалите при атентата на Лондон Бридж. Тя изрази благодарност към полицията, медицинските екипи и обикновените граждани, помогнали за овладяването на ситуацията.