Нови проблеми с "Граф Игнатиев" - надигнали са се част от плочите по трамвайното трасе. Кметът на София съобщи, че налага глоба от близо 280 хиляди лева на фирмата изпълнител.

Така изглеждала пътната настилка на две места по трамвайното трасе на ремонтираната улица "Граф Игнатиев". Дефектът бил установен и от екипи на общината, които обходили трасето през почивните дни.

Йорданка Фандъкова - кмет на София : Обяснението на експертите, като причина е температурно разширение в зоната на линейните отводнители, които са монтирани директно до релсите. Аз смятам, че времето за обяснение и оправдания е приключило отдавна. Обектът е приет в края на миналата година.

От фирмата изпълнител казаха,че причина за нарушенията в настилката бил недостатък в инвестиционния проект на общинското предприятие "София проект".

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Смятам, че това е скрит проблем с качеството и налагам максималната за този етап санкция, която е в размер на близо 280 хиляди лева. Заедно с наложените вече санкции към изпълнителя санкцията достига около 440 хиляди лева към момента.

От фирмата изпълнител казаха, че не приемат наложената от Фандъкова санкция и ще защитят правата си по всички законни начини.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Ако имаме още проблеми, ще продължа да налагам санкции в това отношение съм поела ангажимент, че няма да плащам за тези проблеми, въпреки че фирмите са длъжни да си ги отстраняват за своя сметка.

Проблемните участъци бяха ремонтирани. Междувременно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че са наложили финансови корекции за 1 милион и 600 хиляди лева на Столичната община заради нарушения при избор на изпълнители на инфраструктурни проекти.

"Джи Пи Груп" АД не приема обявената по-рано днес от кмета на столицата госпожа Йорданка Фандъкова финансова санкция за некачествено изпълнение на участъците и ще защити правата си по всички законови начини.