НОВИНИ

Нови програми със стари учебници - как ще учат първолаците и петокласниците?

За предстоящата учебна година ще има само един учебник, съобразен с новите учебни програми - този по история за 5-ти клас. Досега петокласниците учеха история на България, а от тази година ще изучават Антична история. По останалите предмети, по които има промяна в учебното съдържание, децата ще използват старите учебници и, най-вероятно, допълнителни учебни помагала, в които са събрани липсващите уроци.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
13:05, 07.09.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Два от одобрените вече варианта на новия учебник по история за V клас ще бъдат готови за началото на учебната година. По информация на издателството, тези два варианта на учебника ще са най-разпространените и ще бъдат използвани от малко над 40 хиляди ученици от общо около 60 хиляди петокласници. От Министерството на образованието дадоха срок на издателствата от 5 до 14 септември, за да отпечатат и доставят новите учебници по места. Проектите за учебник по история и цивилизация бяха общо 8, от които МОН одобри 6.

Учениците от I и V клас са първите, които ще учат по новите учебни програми, които произтичат от влезлия в сила от август месец Закон за предучилищното и училищното образование. Освен този по история, други нови учебници няма да има за предстоящата учебна година. Затова повечето издателства са подготвили притурки под формата на учебни помагала, които съдържат уроците, липсващи в старите учебници, но разписани в новите програми. Например - в новата програма по география за V клас е добавено изучаването на два континента - Африка и Антарктида. Тези уроци са в отделното приложение, което децата ще използват заедно със стария учебник.

Първокласниците ще учат азбуката по нов метод, но по стария буквар. Променя се последователността, по която първолаците ще учат всяка нова буква. Досега се учеха първо звучните съгласни, после беззвучните, а сега е обратното. Идеята е децата по-бързо да започнат да четат на срички. Промяна има и в математиката за I клас - уроците за смятане по десетици от 20 до 100 вече ще се учат от първокласниците, а не от второкласниците. Затова по предмета ще има учебно помагало с новите уроци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-ниски добиви от маслодайния слънчоглед тази година, но с по-високо качество
По-ниски добиви от маслодайния слънчоглед тази година, но с по-високо качество
Порои и урагани взеха три жертви в Гърция (СНИМКИ)
Порои и урагани взеха три жертви в Гърция (СНИМКИ)