Правителството одобри извънредно постановление за изменение на трите последно приети закона от правосъдната реформа. Сред измененията са нови условия за избор на прокурори. Правителството защити промените като необходими и ползотворни, докато критици предупредиха, че заради тях прокурори ще изгубят работата си, а текущи разследвания - забавени.

Три дни след като президентът Клаус Йоханис с нескрито нежелание обнародва три правосъдни закона, определяйки ги като връщане назад, правителството се събра на извънредно заседание, за да направи още промени в тях. Измененията предвиждат главните прокурори в Националната дирекция за борба с корупцията и Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма да имат минимален стаж 15 години, който е по-дълъг от изисквания досега.

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: "Правосъдието в Румъния трябва да е гарант на спазването и защитата на основните права и свободи на румънците, като същевременно злоупотребите и намесата в правосъдието не са и няма да бъдат толерирани."

Правосъдният министър Тудорел Тоадер мотивира промени с необходимостта да се приложат препоръките на Венецианската комисия и да се включат някои искания на Висшия съвет на магистратурата. Венецианската комисия към Съвета на Европа е консултативен орган, който ще даде окончателна оценка на правосъдната реформа на 19 октомври. В същото време промените срещнаха много критики.

Аугустин Лазар, главен прокурор на Румъния: За съжаление, проектозаконите бяха създадени набързо и ще окажат влияние върху текущите разследвания.

По думите на главния прокурор, сред засегнатите разследвания ще са тези за революцията от 1989 година и на полицейската намеса при протестите през август в центъра на Букурещ, при които бяха ранени 450 души.

Промените бяха обявени в деня, в който министърът на правосъдието официално предложи Адина Флоря за нов главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията. Предложението идва три месеца след отстраняването на Лаура Кьовеши от този пост. Висшият съвет на магистратурата коментира, че Флоря е неподходяща поради "проблеми с честността".