Тежкоболни пациенти ще имат възможност да получават алтернативно лечение напълно безплатно. Това е част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Други промени включват мерки за наблюдение на лекарства от Позитивния списък и за ограничаване на износа им, за да се намали недостигът у нас. Така наречената състрадателна употреба на лекарства позволява на тежкоболни пациенти безплатен достъп до иновативни и иначе скъпи лекарства, които все още не са регистрирани, но са клинично тествани и с доказан резултат.

Финансирането ще бъде от фирмите-производители и няма да се отрази на бюджета. Лекарствата ще се отпускат най-вече на пациенти с онкологични заболявания.

Лидия Нейчева, зам.-министър на здравеопазването: Тези пациенти, които нямат друга алтернатива, всичко е изчерпано за тях, няма как вече, изчерпани са възможностите за лечение в България, биха получили възможността да опитат да се лекуват по един начин, в който много често от случаите, вече от иновативните лекарства, дава един много добър резултат.
Лидия Нейчева: Електронната система за лекарства ще намали цената им

Лидия Нейчева: Електронната система за лекарства ще намали цената им

Заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева заяви в студиото на „Денят започва“, че централизираната платформа за продажба на лекарства на...