НОВИНИ

Нови промени в закона за лекарствата

Тежкоболни пациенти ще имат възможност да получават алтернативно лечение напълно безплатно. Това е част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Мина Петрова
от Мина Петрова
15:13, 18.08.2017
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
промени закона лекарствата

Други промени включват мерки за наблюдение на лекарства от Позитивния списък и за ограничаване на износа им, за да се намали недостигът у нас. Така наречената състрадателна употреба на лекарства позволява на тежкоболни пациенти безплатен достъп до иновативни и иначе скъпи лекарства, които все още не са регистрирани, но са клинично тествани и с доказан резултат.

Финансирането ще бъде от фирмите-производители и няма да се отрази на бюджета. Лекарствата ще се отпускат най-вече на пациенти с онкологични заболявания.

Лидия Нейчева, зам.-министър на здравеопазването: Тези пациенти, които нямат друга алтернатива, всичко е изчерпано за тях, няма как вече, изчерпани са възможностите за лечение в България, биха получили възможността да опитат да се лекуват по един начин, в който много често от случаите, вече от иновативните лекарства, дава един много добър резултат.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застреляха жена на улицата в столичния квартал „Лагера“
Застреляха жена на улицата в столичния квартал „Лагера“
Кражби на ток в ромския квартал „Селеметя” в Русе
Кражби на ток в ромския квартал „Селеметя” в Русе