Нов ден на протести срещу трудовата реформа, планирана от правителството. Масовата демонстрация, която се провежда по инициатива на синдикатите в страната, съвпада с гласуването на оспорвания законопроект в Сената.

Днешният протест беше първо изцяло забранен, а в последствие редуциран от марш до митинг и ограничен до определена зона на френската столица. Притесненията на властите са, че ситуацията може да излезе от контрол, както това се случи на 14 юни. Тогава демонстранти и служители на силите за борба с безредиците влязоха в сблъсък броени дни след началото на Европейското първенство по футбол. 60 души бяха арестувани, още 40, между които 11 полицаи, бяха ранени.

Същевременно днес френският Сенат ще гласува реформите в закона за труда, които се превърнаха в своеобразната ябълка на раздора между властта и гражданите. Промените, които според демонстрантите облагодетелстват нечестно работодателите, предизвикаха вълна от протести и стачки. С различна продължителност през последните два месеца спираха работа петролни рафинерии, влакове, летища. От началото на Евро 2016 демонстрациите не са толкова масови, но народното недоволство остава фактор.