НОВИНИ

Нови протести срещу трудовата реформа във Франция

Нов ден на протести срещу трудовата реформа, планирана от правителството. Масовата демонстрация, която се провежда по инициатива на синдикатите в страната, съвпада с гласуването на оспорвания законопроект в Сената.

bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 28.06.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Днешният протест беше първо изцяло забранен, а в последствие редуциран от марш до митинг и ограничен до определена зона на френската столица. Притесненията на властите са, че ситуацията може да излезе от контрол, както това се случи на 14 юни. Тогава демонстранти и служители на силите за борба с безредиците влязоха в сблъсък броени дни след началото на Европейското първенство по футбол. 60 души бяха арестувани, още 40, между които 11 полицаи, бяха ранени.

Същевременно днес френският Сенат ще гласува реформите в закона за труда, които се превърнаха в своеобразната ябълка на раздора между властта и гражданите. Промените, които според демонстрантите облагодетелстват нечестно работодателите, предизвикаха вълна от протести и стачки. С различна продължителност през последните два месеца спираха работа петролни рафинерии, влакове, летища. От началото на Евро 2016 демонстрациите не са толкова масови, но народното недоволство остава фактор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 военни загинаха при катастрофа на хеликоптер в Колумбия
17 военни загинаха при катастрофа на хеликоптер в Колумбия
На 86-годишна възраст почина актьорът Бъд Спенсър
На 86-годишна възраст почина актьорът Бъд Спенсър