НОВИНИ

Нови протести във Франция срещу трудовата реформа на Макрон

Нови синдикални протести срещу трудовата реформа на френския президент Еманюел Макрон. Преди десет дни вторият по големина синдикат в страната мобилизира над 220 000 души в цяла Франция. Днес се проведе шествие само в Париж, при 16 000 участници, по данни на властите и 55 000 според организаторите.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:00, 21.09.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Френските синдикати се обявиха против идеята за либерализиране на трудовия пазар. Близката до комунистите Обща конфедерация на труда е решена да създаде силна съпротива.

Ришар Матийо, синдикалист: Политиката на господин Макрон е обърната към шефовете на компании, към капиталистите. Защото господин Макрон иска да намали пенсиите и да увеличи социалните осигуровки. Това не е силно послание към средната класа.

Крайнолевият Жан-Люк Меланшон отново изведе на улицата симпатизанти на партията си "Непокорна Франция".

Дидие Ланьо, поддръжник на Жан-Люк Меланшон: Не може да се докараме до американски модел, при който вземат човека като кутия с кока-кола, изпиват я и я хвърлят. Без да можеш да защитиш работата си.

Другите водещи синдикати отново не се включиха в протеста. Разединението на профсъюзния фронт подсказва, че след неуспешни опити на много правителства трудовият кодекс може би ще бъде променен.

Идеята е да се облекчат условията за бизнеса, за да се улесни създаването на работни места. През идните седмици ще стачкуват шофьори на ТИР-ове, ще манифестират пенсионери и държавни служители.

Правителството е решено да не отстъпва. Тези дни президентът Еманюел Макрон каза пред Си Ен Ен, че вярва в демокрацията, но тя не е на улицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Почина най-богатата жена в света
​Почина най-богатата жена в света
Едно от 5 момичета във Великобритания страда от депресия до 14 г.
Едно от 5 момичета във Великобритания страда от депресия до 14 г.