НОВИНИ

Нови разкрития по случай "Скрипал"

Британските следователи са идентифицирали офицер от руското военно разузнаване като трети заподозрян по случая "Скрипал". Преди това, той беше засечен от сайта за разследвания "Белингкат". Мъжът е агент от ГРУ и както изданието по - рано съобщи е идвал няколко пъти в България, включително дни преди отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през април 2015 г.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова Тихомир Игнатов
19:33, 15.02.2019
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Според сайта "Белингкат", третият заподозрян по случая "Скрипал" е Денис Вячеславович Сергеев, високопоставен офицер от руското ГРУ, дипломирал се във Военно-дипломатическата академия на Русия. Той е работел под фалшива самоличност като Сергей Вячеславович Федотов.

Според "Белингкат", Денис Сергеев е пристигнал в Лондон на 2 март 2018 г. с полет от Москва, няколко часа преди другите двама заподозрени.

На този етап не може да се установи каква е била неговата роля при отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал на 4 март в Солсбъри.

;

Както "Белингкат" вече разкри, въпросният трети заподозрян под името Сергей Федотов е идвал в България три пъти. През февруари 2015, след това през април, като точно в деня на отравянето на Емилиян Гебрев е отпътувал от София за Москва с полет през Истанбул. Третото му идване е през май 2015 година.

Бойко Борисов, министър-председател: "Има британски екип на терен. Те водят разследването съвместно с българските правоохранителни органи."

В интервю, дадено в София и публикувано вчера в британския вестник "Гардиан", премиерът Борисов обяви, че у нас има британски екип, който работи съвместно с българските органи.

Бойко Борисов, министър-председател: "От момента, в който чухме думата новичок, незабавно влязохме в контакт с нашите британски партньори чрез всички възможни канали."
;

След национално съвещание на вътрешното министерство днес, министър Младен Маринов потвърди, че британският екип е у нас от вчера.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: "Важно е, че разследването тече с взаимодействие с тях, тъй като те имат опит и ние сме длъжни да направим с тях това взаимодействие."

Министър Маринов коментира, че не е имало как при влизането на Федотов у нас граничните служби да са знаели дали това е неговото агентурно име. Вътрешният министър не разкри подробности нито за британския екип, нито за срещите на Федотов в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предсрочни избори в Испания на 28 април
Предсрочни избори в Испания на 28 април
Доналд Тръмп обяви извънредно положение в САЩ
Доналд Тръмп обяви извънредно положение в САЩ